Efter stort behov – nu invigs ny katolsk kyrka i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har gruppen katolska kaldéer blivit allt fler i Sverige och i synnerhet i Södertälje. Behovet av en egen kyrka har varit stort och idag var det dags för invigning.

I den orientalisk-katolska Jungfru Maria kyrka luktar det nyrenoverat och furu. Men under mässorna framöver blir det snarare doften av koleldad rökelse här i Sveriges första kaldéeiska kyrka.

– Det är fantastiskt roligt. En ny kyrka är inte bara en nystart utan också en möjlighet att samla människor till gemenskap, gudstjänster och fester, säger biskop Fredrik Emanuelson

Behovet av en Kaldeisk kyrka har varit stort. Förutom att hålla mässor på söndag så skapas också ett kulturcentrum på platsen. Här kommer det bland annat finnas plats för ungdomsverksamheter, körer, undervisning och teater.

Kyrkan är helt finansierad av gåvor och detaljerna i kyrkan är skapade av hantverkare från bland annat Norrland, Skåne och Tyskland.

Fick en ny kyrka i Sverige

Församlingen har sedan tidigare cirka 4000 medlemmar i bara Södertälje och de allra flesta kommer från Irak och Syrien. En av dem är optikern och katoliken Sami Jajou. Han flydde från hemstaden Dora i södra Bagdad, Irak, för tio år sedan och beskriver sista tiden i landet som hemsk.

– Mina bröder kidnappades och mitt liv var också i fara. De hotade att döda mig om jag inte gick med i deras terrororganisationer.

Han fick bland annat uppleva hur fundamentalister försökte tvinga hans familj till att byta religion.

– De tog också bort hela min personliga frihet. Jag var optiker och de kom in med vapen till butiken och satte mynningen mot huvud och hotade mig, säger han.

När hans kaldeiska kyrka sprängdes i ett attentat fick han nog. Han lämnade till Irak och hamnade tillslut i Södertälje – och den nya kyrkan.

–Jag vill tacka alla som varit med i detta fantastiska arbete, det här monumentet som är oerhört stort för oss kaldéer, säger Sami Jajou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.