Foto: Från förundersökning/ TT

Nästan var femte kille i Södertälje säger att de har burit vapen på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Nära en femtedel av killarna i årskurs två på gymnasieskolorna i Södertälje säger att de någon gång de senaste tolv månaderna har burit vapen i skolan. Men SVT:s granskning visar att det sällan polisanmäls eller leder till fällande dom.

Frågan om vapen i skolmiljön har blivit aktuell efter den tragiska händelsen i Enskede då en 17-åring höggs ihjäl på en gymnasieskola i onsdags.

I en undersökning som gjordes förra året i Stockholms län svarar gymnasie- och högstadieelever bland annat på frågan om de burit vapen i skolan.

Cirka 17 procent av killarna som går i årskurs två på gymnasieskolorna i Södertälje säger att de någon gång de senaste tolv månaderna har burit vapen i skolan.

– Det känns chockande, det är jättefarligt, säger Margaret Raphael, gymnasieelev i Södertälje.

– Om det finns vapen här i skolan känner jag mig inte trygg. Jag kommer från Syrien där det finns krig och jag flyttade ifrån vapen. Jag vill inte se det här i skolan också, säger Seba Torany, gymnasieelev i Södertälje.

Skolan ska polisanmäla

När skolorna upptäcker att en elev bär vapen finns en policy som säger att det måste polisanmälas.

– Det första man gör när det upptäcks är att man tar hand om kniven omedelbart och sedan kontaktar man föräldrarna.

– Man gör också en polisanmälan och då skickas också en anmälan till socialtjänsten, säger Åke Martinsson på säkerhetsavdelningen i Södertälje kommun.

Döms sällan

Även om skolan polisanmäler leder det sällan till fällande dom. Vi har tittat på samtliga domar gällande brott mot knivlagen på högstadieskolor och gymnasium i Södertälje och hittar bara en fällande dom. Domen gäller en händelse som ägde rum på Soldalaskolan.

Det var i april i år som vaktmästaren på skolan såg nånting som fick honom att reagera. Så här sammanfattas hans berättelse i domen:

Kniven som hittades på skolan Foto: Från förundersökning

”Han såg eleven vilken han känner sedan tidigare gå mot en korridor tillsammans med några kamrater. Eftersom det inte fanns någon anledning att gå mot just den korridoren så följde han efter och såg eleven stå med ryggen mot honom och hålla i en butterfly-kniv.”

Eleven förnekade att han haft kniven men senare kunde vaktmästaren hitta den i en soptunna. Eleven dömdes till 1.200 kronor i böter.

Det här är Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten är en undersökning som görs på elever i gymnasiet och högstadiet i Stockholms län. Den senaste enkäten delades ut förra året och då genomfördes den av 22 av 26 kommuner. Eleverna får själva svara på frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.