Under natten mot torsdag stod det klart att det inte kommit några invändningar från EU-kommissionen om Sveriges föreslagna gårdsförsäljning av alkohol. Det innebär att regeringen går vidare med förslaget och siktar på att det ska bli tillåtet från och med i sommar.
I Stockholmsområdet finns det en lång rad bryggerier. Ett av de mindre driver Johan Hestréus några hundra meter från Taxinge slott, utanför Södertälje.
Risk för sämre folkhälsa?
Det finns kritik om att fler möjligheter till att inhandla alkohol är dåligt för folkhälsan i stort men också på individnivå i vissa fall. Vad säger du om det?
– Om man vill få tag i alkohol så kommer man få det ändå. Jag har svårt att tro att det kommer vara en kö här när systembolaget är stängt med folk som först ska betala entréavgift, få en rundtur och sedan köpa med sig öl.
Betala besök innan köp
Enligt förslaget måste alltså gårdsförsäljaren sälja ölen i samband med ett betalt besök där man tar del av något mer, såsom en rundvandring på bryggeriet eller föreläsning.
I dagsläget säljer Johan enbart sin öl till två lokala restauranger, men tack vara lagändringen ska han nu investera i en maskin som hjälper honom tappa på flaska.
– Jag har en starkt positiv känsla över det här. Nu kan jag bygga mitt varumärke och det hela kan utvecklas till något ännu mer positivt, säger Johan Hestréus i Taxinge.
Följ med till det lilla bryggeriet i klippet ovan och se när reportern maler malten.