Victor Rydén hanterar burkar vid i bryggeriet i Länna, med en stor destillationsapparat i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med in på bryggeriet – och hör en av grundarna, Victor Rydén, berätta vad gårdsförsäljning skulle innebära för dem. Foto: SVT/Pontus Stark

Bryggeriets glädje efter beskedet: ”Betyder extra intäkter för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdsförsäljning av alkohol är på väg att tillåtas och kan införas från och med 1 juni i sommar. Något som gläder Victor Rydén vid Länna bruk dryckeshandel utanför Uppsala.

– Vi hoppas såklart att förslaget blir verklighet. Det blir ett mervärde för kunderna och hjälper även oss att öka omsättningen.

Vid Länna bruk dryckeshandel utanför Uppsala brygger man bland annat öl och tillverkar vin. I dagsläget är de stora kunderna Systembolaget, där man säljer sina produkter i närområdet, och restauranger.

– Vi har även provningar av olika slag, och om gårdsförsäljning tillåts skulle kunderna kunna köpa med sig det de gillar hem, säger Victor Rydén, som är en av grundarna till bryggeriverksamheten.

Under torsdagen kom beskedet om att EU-kommissionen inte har några invändningar mot lagförslaget, vilket SVT rapporterade redan under tisdagen.

Försäljning vid provning

Gårdsförsäljningen som nu ser ut att införas innebär att alkoholen enbart kommer att få köpas vid ett besök, studiebesök eller liknande. Dessutom är mängden alkohol som får säljas begränsad, och endast småskaliga tillverkare omfattas.

Kritiker mot förslaget har pekat på att det riskerar att påverka folkhälsan negativt, och att Systembolagets monopol hotas.

– Hit kommer inte folk komma för att köpa en hel årsförbrukning öl. Förslaget är ju också att försäljningen ska ske i samband med provning eller ett besök, säger Victor Rydén.

I klippet: Följ med in på bryggeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.