Södertäljepolitikerna har bjudit in riksdagsledamöter för att övertyga dem om att myndighetsinblandning behövs för att säkra att asylsökande får ett bra, eget, boende.
Att asylsökande fritt får välja var de ska bo leder till att hela 82 procent i Stockholms län skaffar ett eget boende, ett så kallat EBO.
Trots det handlar den offentliga debatten i Sverige nästan uteslutande om de som väljer ett av staten ordnat anläggningsboende; om väntetider och dåliga förhållanden. Det menar Södertäljepolitikerna, som i Almedalen vill kasta ljus över hur EBO fungerar. De tycker att den fria bosättningens baksidor måste debatteras mera.
– Det allvarligaste är den förfärliga boendesituation som så många råkar ut för när man väljer till exempel Södertälje eller andra trångbodda kommuner när det gäller nyanlända, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Eget boende ska granskas
I debatten som Södertälje kommun har bjudit in till i eftermiddag vill de slå ett slag för sitt förslag om att Migrationsverket och kommunen ska få kolla upp att det egna boendet inte är undermåligt innan den asylsökande flyttar in.
Boel Godner (S) hoppas att riksdagsledamöterna på plats, men även regeringen och Migrationsverket ska lyssna noga.
– Vi får bra gehör. Södertälje är känd som en stor invandringskommun och framför allt flyktingmottagandekommun, säger hon.
Hur kommer det sig då att inget förändras när det gäller fri bosättning?
– Ja, vi har ju hört migrationsministern Morgan Johansson säga att det skulle vara för dyrt att avskaffa EBO, men att han faktiskt funderar på det här förslaget som kommer från Södertälje. Det kanske tar tid men vi har hopp om att man faktiskt kommer att göra den här förändringen för att det skulle vara så bra för de som ska starta sitt nya liv i Sverige, säger Boel Godner.