en man i kostym gestikulerar med armarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen Stefan Lundberg som tidigare jobbat många år på Ekobrottsmyndigheten om varför revisorn borde ha polisanmält. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Experten om Brf-fusket: ”Revisorn borde ha polisanmält detta”

Publicerad

Under flera år har bostadsrättsföreningars bankkonton tömts på pengar. Trots att det hela tiden funnits en revisor i åtminstone en av föreningarna som varje år skulle ha granskat ekonomin.

– Jag kan inte frigöra mig från tanken att revisorn är en möjliggörare här, säger Stefan Lundberg på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.

SVT:s granskning av den Södertäljeföretagare som mjölkat flera bostadsrättsföreningar på pengar visar att en och samma person återkommer som revisor i föreningarna.

Ska ha valts in utan vetskap

Han är auktoriserad revisor, det vill säga är utbildad vid universitet och har klarat av ett test för att få revisorsexamen hos Revisorsinspektionen.

Brf-fusket

I minst åtta av Södertäljeföretagarens bostadsrättsföreningar har han formellt valts som revisor, visar protokoll från föreningsstämmor som SVT hittat.

Protokollen är underskrivna av Södertäljeföretagaren och hans affärspartners men revisorn själv nekar till att han skulle vara revisor i majoriteten av föreningarna.

”Jag har inte blivit informerad om att jag blivit invald som revisor i dessa föreningar och det har skett utan min vetskap” skriver han i ett mejl till SVT.

Inte granskat ekonomin på sju år

I en av föreningarna har han accepterat uppdraget som revisor men har inte granskat föreningens ekonomi sedan 2017, skriver han i mejl.

Det reagerar både Stefan Lundberg på NBC och Anna-Karin Brusk Rönnqvist, chefsrevisor på Revisorsinspektionen på.

– Om man är vald revisor och man inte får tillgång till årsredovisningar så får man ju driva på för att styrelsen tar fram det och om det inte sker så bör man fundera på att göra en brottsanmälan och om man ska avgå, säger hon.

Inte samma kontroll som för aktiebolag

Det här kan pågå utan att någon upptäcker det eftersom varken bostadsrättsföreningars årsredovisningar eller revisionsberättelser behöver skickas in till myndigheterna.

– Det finns ju inte samma kontroll som det finns för aktiebolag där alla behöver skicka in sina årsredovisningar, säger Anna-Karin Brusk Rönnqvist.

SVT har bett revisorn om en intervju, men han har inte återkommit.

”Då jag har tystnadsplikt kan jag inte kommunicera med dig kring en förenings situation” skriver han i mejl.

FAKTA: REVISORER I BRF:ER

En bostadsrättsförening måste ha minst en revisor. Revisorn väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. I de flesta fall behöver revisorn inte anmälas till Bolagsverket.

En revisor ska:

  • ha den insikt och erfarenhet av redovisning och ekonomiska förhållanden som med hänsyn till arten och omfattningen av föreningens verksamhet krävs för att kunna genomföra uppdraget
  • vara minst 18 år
  • inte vara försatt i konkurs eller ha näringsförbud
  • inte ha förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken.

Om föreningen är större krävs en auktoriserad revisor. Om en förening saknar en revisor som den ska ha enligt lag eller stadgar, eller om revisorn är obehörig, kan Bolagsverket utse en revisor om någon ansöker om det.

Styrelsen är skyldig att ansöka om att Bolagsverket ska utse en revisor om en ny revisor inte utses av föreningsstämman eller av den som enligt stadgarna ska utse revisor i föreningen. Andra personer, med eller utan koppling till föreningen, kan också ansöka om att Bolagsverket ska utse en revisor i detta fall.

Källa: Bolagsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet