Tre skolelever personer sitter vid ett bord i en livlig inomhusmiljö, inne på Tom tits experiment i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan AI användas i framtiden? Det fick eleverna från hela länet fantisera kring under årets ”skolhackaton”. Hör några av idéerna i klippet. Foto: Maja Flygt/SVT

Face-id och AI-tandvård i de ungas framtidssamhällen

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre svenskar är positivt inställda till AI, visar en ny rapport. När skolelever under onsdagen samlades på Tom Tits för att skapa sina framtida drömsamhällen fanns en splittrad inställning till AI.

– En del tycker det är det bästa sen skivat bröd och så har vi andra som har funderat mycket kring den personliga integriteten, säger Petter Danielsson, digitaliseringsutvecklare i Södertälje kommun.

Hur kan ett drömsamhälle med framtidens AI-utveckling se ut? Den frågan har skolelever i länet ställt sig. På onsdagen samlades åtta skolklasser på Tom Tits experiment i Södertälje för att tävla i regionfinalen i årets så kallade ”skolhackaton”.

– Den bästa lösningen vi hade idag var att man har face-id för att komma in på förskolor och skolor, så att ingen som inte finns i systemet kan komma in, säger Kerstin Sörnell, elev i årskurs fem på Ekenbergsskolan, som vann tävlingen.

I juryn satt bland annat Södertälje kommuns digitaliseringsutvecklare Petter Danielsson, han tror att en del av idéerna kan bli verklighet inom en snar framtid.

– Jag fick många spännande idéer och vi kommer ta många av de här tillbaka till vår arbetsgrupp i kommunen och se om vi kan realisera några av dem, kanske till slutet av det här året, säger han.

Oro inför AI-utvecklingen

I en ny rapport från bland annat Integritetsskyddsmyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning framkommer det att svenskarnas inställning till AI blir allt mer negativ. Undersökningen visar att många uppskattar AI-tekniken inom många samhällsområden, så länge den inte kommer för nära inpå.

Bilden delas av skoleleverna på Tom Tits.

– Det är lite läskigt det här med AI och hur mycket de kan göra. Man kan tro att det är en riktig människa som sitter bakom datorn men så är det AI, säger eleven Nisse Wennerdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.