Lisa Lorentzon ordförande för Sveriges ingenjörer på Scania drar paralleller till situationen under finanskrisen då anställda på företaget arbetade fyra dagar i veckan och den psykiska ohälsan blev sämre. Foto: Karin fallenius/SVT

Facket: Oro för ökad psykisk ohälsa på Scania

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av de anställda på Scania är nu korttidspermitterade och arbetar endast två dagar i veckan. Nu oroar sig fackförbundet Sveriges ingenjörer för den psykiska hälsan hos medlemmarna. De vill att Scania ska utöka företagshälsovården – som också arbetar kortare veckor.

Enligt fackförbundet Sveriges ingenjörer har företagshälsovården varit väldigt fullbelagd den senaste tiden och man ser en oro för att ohälsan ska bli värre. Se mer om fackets oro i videon.

Gruppchef på företagshälsovården: ”Vi tar emot alla”

Att det har varit belastat på företagshälsovården nu, hur ser du på det?

Coronaviruset i Södertälje

– Det stämmer delvis, men som det ser ut nu har vi möjlighet att ta emot alla som kontaktar oss. Psykologerna som jobbar mycket med stöd till medarbetare har växlat om och tar digitala möten. Vi har i väldigt stor utsträckning kunnat fortsätta träffa våra patienter, säger Karolina Trygg, psykolog och gruppchef på företagshälsovården på Scania.

Tror du att ni är mer förberedda nu jämfört med finanskrisen 2008?

– Läget som vi är i nu har vi aldrig varit i förut, så det är svårt att helt jämföra med 2008. Då satsade vi väldigt mycket på utbildning och idag kan vi i större utsträckning fortsätta med vårt jobb just för att vi är mer digitala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet