Huvudargumentet från de kristdemokratiska politikernas sida är behovet av ökad beredskap i regionen.
– Att landa på Södertälje IP är en onödig lösning, när man kan få en helikopterplatta på sjukhuset istället, säger Carl Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd.
Ambulanspersonal beskriver för SVT hur en helikopterplatta skulle korta vårdkedjan. I dagsläget måste de flytta patienten från helikopter till ambulans på Södertälje IP. Först därefter kan de köra vidare mot Södertälje sjukhus.
– Eller tvärtom, om vi behöver åka till ett annat sjukhus i Stockholm, så behöver vi köra ut från sjukhuset i ambulansen och sedan lasta om till helikoptern, berättar Sophie Hellberg, stationschef på AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm.
Enligt Sophie Hellberg är tiden och omlastningsmomentet en kritisk punkt.
Förslag upp i regionstyrelsen
”Varför finns det ingen helikopterplatta på taket?”
Den frågan ställde sig Kristdemokraterna under våren 2024, när de besökte Södertälje sjukhus.
För att säkerställa fullgod beredskap ska alla akutsjukhus i regionen ha en landningsplats för helikoptrar, anser nu Kristdemokraterna i Region Stockholm. Partiet lämnade därför in en motion hos regionfullmäktige i slutet av maj i år.
Förslaget har redan tagits emot positivt av hälso- och sjukvårdsnämnden, och ska nu tas upp av regionstyrelsen i slutet av året.
Hör i videon hur en helikopterplatta på Södertälje sjukhus skulle påverka ambulanssjukvården i regionen – och följ med upp på taket på sjukhuset.
Detta är Södertälje sjukus
- Södertälje sjukhuset har utvecklats till ett av landets största länsdelssjukhus.
- Förutom Södertälje kommun hör de växande kommunerna Salem, Botkyrka och Nykvarn till upptagningsområdet, vilket motsvarar ett befolkningsunderlag på 227 000 invånare.
- Under senare år har sjukhuset varit föremål för en omfattande nybyggnation och renovering av äldre byggnader. Regionens fastighetsförvaltare Locum har också startat en påbyggnad i fyra våningar ovanpå akutmottagningen med inriktning mot geriatrisk vård.