En trafiklärare står lutad mot en bil med en övningskörningsskylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Magnus Aronsson under en körlektion. Han berättar bland annat om en ny trend: att ta körlektioner först efter att man kuggat uppkörningen. Foto: Johanna Talamo/SVT

Färre än hälften klarar körprovet: ”Blivit mer nonchalanta”

Uppdaterad
Publicerad

De två senaste somrarna har betydligt färre klarat sin uppkörning i Sverige. Jämfört med sommaren 2022 syns en nedgång i andelen klarade körprov på sex procentenheter.

I Södertälje är siffrorna på väg uppåt efter en bottennivå förra året, men det är fortfarande färre än hälften som klarar proven.

– De som vill ha körkort kanske har blivit mer nonchalanta, säger trafikläraren Magnus Aronsson.

Sommaren är en tid då många passar på att ta körkort, men det är långt ifrån alla som lyckas med sina uppkörningar. Sommaren 2022 var det 53 procent som klarade körprovet, att jämföra med 47 procent under juni och juli i år. Det visar statistik från Trafikverket som SVT Nyheter Södertälje har begärt ut.

Minskningen märkbar i Södertälje

I Södertälje var det för fem år sedan över hälften som klarade uppkörningen, men under sommarens första två månader i år ligger andelen på 47,7 procent. Det är emellertid en ökning jämfört med en bottennotering förra sommaren på under 44 procent.

Men trafikläraren Magnus Aronsson menar att minskningen av godkända körprov är märkbar även i Södertälje. Han säger att det idag är vanligare att elever kontaktar trafikskolan först efter att man kuggat uppkörningen ett flertal gånger.

– När man pratar med vissa elever förstår man att de redan kört upp kanske åtta, tio gånger, säger han.

”Vi har en nollvision”

Han säger också att det märks att fler bokar körprov utan förkunskap när det kommer till körning. Han upplever en större nonchalans när det kommer till att ta körkort, något som han menar kan vara en risk i trafiken.

– Det är inte bra. Vi har en nollvision som vi jobbar mot, säger han.

Hur man ska kunna vända utvecklingen har han inte något direkt svar på men betonar att den sämsta vägen vore att göra körproven lättare.

Även vad gäller teoriproven har andelen som klarar det gått ner. Om man tittar på de senaste fem åren så var det sommaren 2020 48 procent som blev godkända i landet och i år 42 procent.

Klarade uppkörningar

Andelen godkända förarprov i hela riket, juni och juli:

2024: 47 %

2023: 47 %

2022: 53 %

2021: 50 %

2020: 50 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.