Gräsklippning är ett vanligt sommarjobb. Foto: Hasse Holmberg / TT

Färre feriepraktikplatser nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Södertälje kommun kunnat ta hjälp av privata företag för att erbjuda feriepraktik åt så många ungdomar som möjligt. Men från och med nästa sommar är det slut med det.

I somras fick alla ungdomar som sökte och tackade ja en feriepraktikplats i Södertälje. Totalt rörde det sig om 1.151 personer.

Men nästa sommar beräknar man att bara 757 ungdomar får en praktikplats.

Orsaken är att SKL, Sveriges kommuner och landsting, nu menar att Södertälje kommun bara får erbjuda jobb i kommunal regi.

Svårt med koll på arbetsmiljön

Det här gör att kommunen nu bara kommer att kunna erbjuda feriepraktik åt nior och några enstaka ettor och tvåor, till skillnad från i somras då alla nior och ettor som var intresserade fick en plats.

Orsakerna till SKL:s agerande är bland annat att kommunen har ansvaret för arbetsmiljön, ett ansvar som är svårt att leva upp till om ungdomarna jobbar i det privata näringslivet.

Dessutom menas det att man åsidosätter konkurrenskraften i näringslivet om ungdomar får arbeten som vuxna kan få. I och med att det blir gratis arbetskraft för företagen.

– Invändningen där kan ju vara att för många är feriepraktiken det första jobbet man får. Och man gör kanske inte ett fullt dagsverke så att säga.

Arbetslivsnämnden tar beslut

Först den 9 november ska arbetslivsnämnden ta beslut i hur man tacklar det hela.

Förslaget på att ordna åtminstone de 757 ferieplatserna är just nu bara ett förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.