Foto: SVT

Festvåningsägare i Södertälje kritiska till hårdare kontroller: ”Borde gjorts samtidigt i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att majoriteten av festvåningsägarna i Södertälje nu har följt polisens och kommunens önskan om att söka alkoholtillstånd – så är flera kritiska.

– Jag hoppas verkligen att de hårdare kontrollerna kommer att göras även i andra städer, säger en festvåningsägare.

Samtliga festvåningsägare som SVT pratar med vill vara anonyma för att de inte vill ”reta upp myndigheter och riskera att få ögonen riktade mot sig”. Många är kritiska till att krafttagen mot branschen började göras i Södertälje.

En vi pratar med hade just gjort stora investeringar på sin lokal när arbetet med granskningarna inleddes i höstas.

Festvåningar i Södertälje

- Jag fick en chock och tänkte varför just i Södertälje och varför just nu. Det var tungt, säger han.

- Jag tycker det är fel att man inte gjorde det här samtidigt i hela Sverige, det slår hårt mot branschen i Södertälje, det är en negativ särbehandling, säger en företrädare för en annan lokal.

”Myndigheterna saknade insyn”

Många festvåningsägare är kritiska till att granskningarna inleddes i Södertälje, vad säger du om det?

- Det är för att det finns elva festvåningar i Södertälje och det saknar motsvarighet i landet. Varje lokal har kanske 30-50 bröllop om året och många gånger saknade myndigheterna insyn i verksamheterna, säger Jonas Packalén, en av de som ansvarar för kontrollerna i Södertälje.

– Och arbetet kommer att spridas till hela landet.

SVT:s koll med ett tiotal kommuner visar dock att ingen kommun hittills har tagit efter.

Södertälje sätter ner foten

Fenomenet med festvåningar har funnits i flera decennier inte minst i Södertälje och polisen medger att det inte är något nytt i alkohollagen utan en ny tillämpning som görs. Han kan dock inte svara på varför granskningarna börjar göras nu.

- Det har gjorts många försök genom åren att reglera branschen men de har inte nått hela vägen. Det är en samverkan mellan olika myndigheter som behöver fungera och där har vi nu lyckats med att Södertälje kommun sätter ner foten, säger han.

– Frågan har har varit känsligt att ta i och därför har man låtit den ligga länge, säger en alkoholhandläggare som inte längre jobbar i kommunen.

”Utan tillstånd är verksamheten mörklagd”

Paula Lindström, alkoholhandläggare på Södertälje kommun, är tydlig med att det är nödvändigt med hårdare kontroller.

- Utan alkoholtillstånden så är verksamheten mörklagd, det blir svårare att kontrollera och det saknas kontinuerliga kontroller. Många vill inte ha myndigheternas tillsyn, säger hon.

Men metoden kritiseras.

- Jag tycker det här är fel väg att gå för i slutändan belastar det brudparen istället för verksamheterna som man kanske egentligen vill komma åt, säger en företrädare för en lokal.

- Jag kommer förlora kunder till andra kommuner, det är flera brudpar som har sagt att de väljer bort att ha sin fest här pågrund av detta, säger en annan.

Kan ni se några fördelar med kontrollerna?

- Till en början kunde jag inte det, jag såg bara att det skulle bli dyrare men nu när jag har satt mig in i hur det kommer att fungera i praktiken och så vidare så tror jag att det i slutändan blir bättre både för brudparen och för branschen – och mindre huvudvärk, säger festvåningsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festvåningar i Södertälje

Mer i ämnet