Allt fler rökare, som talar annat språk än svenska, söker hjälp för att sluta. Foto: TT

Fler slutar röka – på annat språk än svenska

Publicerad

Allt fler får hjälp att sluta röka, på andra språk än svenska, via Sluta röka-linjens tolktjänst som fått extra pengar för att kunna nå fler rökare.

– Hittills ser resultaten lovande ut, säger Amanda Wedenborn, samordnare på Sluta-rökalinjen.

Generellt sett minskar antalet rökare i Sverige, men takten på minskningen ser olika ut för olika grupper i samhället och det vill projektet ”Rökfri på andra språk” ändra på.

– Bland utlandsfödda är minskningen inte lika snabb, och det vi försöker göra med projektet är att minska det språkliga hindret som finns hos vissa för att ta till sig information, säger Amanda Wedenborn.

Barn i Södertälje utsätts för rökning

Som SVT berättat tidigare är Södertälje den kommun i Stockholms län där flest spädbarn i åldern 0-4 veckor utsätts för cigarettrök i hemmet, enligt  nya siffror från Socialstyrelsen.

Amanda Wedenborn tror att hjälplinjen skulle kunna påverka även barnen.

– I en stad som Södertälje skulle man kunna tänka sig att mödravården som möter föräldrarna till spädbarn skulle kunna hänvisa direkt till sluta röka-linjen, i och med möjligheten till tolksamtal så finns även den möjligheten för föräldrar som inte pratar svenska.

Närmare fördubbling av samtal

Samtalen i projektet sker med hjälp av tolk och erbjuds bland annat på ryska, spanska, persiska och somaliska. Mellan januari och september förra året sökte 54 personer hjälp på ett annat språk än svenska, jämfört med samma period i år då det är 96 personer som vänt sig till linjen.

Projektet har ännu inte utvärderats till fullo, men en pilotutvärdering kan ändå peka på vissa resultat.

– Drygt hälften av de som ringde till oss minskade sitt tobaksbruk under samtalsperioden, säger Amanda Wedenborn.

Sluta röka-linjen

Sluta röka-linjen har funnits sedan 1998 då den startade med stöd bl.a från Folkhälsomyndigheten.

Verksamheten drivs idag av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES)  inom Stockholms läns landsting. Verksamheten finansieras huvudsakligen av Socialdepartemnetet.

Linjen har ett nationellt uppdrag och marknadsförs över hela landet.

Projektet ”Rökfri på andra språk” ska erbjuda hjälp till rökare som talar andra språk än svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.