När Stockholms läns kommuner frågade elever i årskurs nio och i årskurs två på gymnasier om deras fritidsvanor och psykisk hälsa, var det framförallt tjejer som berättade att de upplevde ett stort problem med spelande om pengar.
Enkäten visar att spelande om pengar minskar bland tjejer – men blir ett större problem för dem som fortsätter spela.
”Förstår att man vill testa”
I enkäten fick ungdomarna svara på frågor om sina aktiviteter på bland annat kasinosajter, om de köper lotter, eller skaffar extra fördelar för att avancera i mobil- och tv-spel, så kallade lootlådor.
Mirna Qarandal från Södertälje har själv inte spelat om pengar, men förstår att det är lätt att falla in i det.
– Det är ju massa reklam om att man kan bli rik och då kan man vilja testa på det, men det är dåligt ändå, säger hon.
Samarbetar med socialen
925 elever från Södertäljes skolor svarade på frågorna om bland annat spelvanor. På kommunen görs insatser för att minska problemet.
– Vi för en dialog mellan socialkontoret och utbildningskontoret för att följa upp eleverna så att de inte hamnar i den här problematiken, säger Johannes Evers Gester, samordnare på Södertälje kommun.
Stockholmsenkäten
Undersökningen genomförs vartannat år och enkäten besvaras av elever i grundskolans årskurs 9 respektive gymnasieskolans år 2.
Årets rapport är uppdelad i ämnena droger och spel om pengar, kriminalitet och utsatthet för brott samt psykisk ohälsa.
Stockholmsenkäten skickas till alla elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 i kommunala skolor i Stockholms stad. Fristående skolor är inte skyldiga att delta, men 60 procent av dessa skolor deltog ändå 2024.
36 000 tonåringar i länet svarade på årets enkät. Svarsfrekvensen är 79 procent.