Se unga berätta om varför religionen lockar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med ungdomarna till kyrkan i Ronna i Södertälje – och höra vad en forskare säger om fenomenet. Foto: David Hamne/SVT

Fler unga öppna för religion – Charbel, 24: ”Vi vill ha någonting mer och kyrkan ger oss det”

Publicerad

I åratal har religiösa samfund haft svårt att locka unga. Men nu finns vissa tecken på en vändpunkt. Allt fler konfirmerar sig i Svenska kyrkan – och hos syrisk-ortodoxa kyrkan i Ronna i Södertälje finns ett starkare intresse.

– Förut har många unga trott att kyrkan ska döma dem, säger 21-åriga Solina-Julia Derrah som bor i Ronna.

Det finns flera tecken på att kyrkor runt om i landet har en växande del unga medlemmar, även om de totala medlemsantalen fortfarande går ner. Inom Svenska kyrkan är trenden särskilt tydlig i Stockholm och andra storstadsregioner.

Även syrisk-ortodoxa kyrkan märker av att fler unga intresserar sig för religionen.

– Det kan vara tusen personer som dyker upp på våra regionala träffar, säger Charbel Ûre, 24, som leder bibelstudier i S:t Gabriels kyrka i Ronna i Södertälje.

Vill lösa samhällets problem

Han och hans bror Johannes är initiativtagare till bibelkvällarna. De såg att det fanns ett behov bland unga i området.

– Vad var det som hände med oss alla? Vi levde inte i kyrkan och därför är vi där vi är nu, tror jag, med problem i samhället, säger Charbel, som menar att goda exempel i bibeln kan bli ett sätt att ta sig framåt för unga.

Religionsforskare menar att det bland nya generationer, som är vana vid ett multikulturellt samhälle, finns en annan acceptans och nyfikenhet för religiösa frågor.

Följ med ungdomarna in i kyrkan i Ronna i Södertälje – och hör vad forskaren säger om trenden, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.