Företaget vill ännu inte kommentera händelsen, trots att gripandet skedde tidigare i somras. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Flera anställda hos Astra Zeneca gripna i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Fem anställda hos Astra Zeneca har gripits av kinesisk polis, uppger Bloomberg News. Enligt källor undersöker polisen de gripnas roll kring import av olagligt cancerläkemedel till Kina.

– Vi vet att anställda är föremål för utredning, säger presschef Freja Annamatz på Astra Zeneca till SVT.

De anställda hos Astra Zeneca greps av lokal polis tidigare i somras i staden Shenzhen, där det svensk-brittiska företaget varit verksamma sedan 1993.

De gripna, som är kinesiska medborgare, har arbetat med reklam för ett cancerläkemedel. En av utredningarna ska handla om ifall insamlandet av information av patienter brutit mot Kinas dataskyddslagar.

”Föremål för utredning”


Till detta undersöks också de gripnas roll kring import av cancerläkemedel som inte är godkänt i Kina, enligt källor till Bloomberg News.

– Vi är medvetna om att ett litet antal anställda är föremål för utredning, men vi har ingen ytterligare information att delge, säger Freja Annamatz.

Astra Zeneca, med svenskt huvudkontor i Södertälje, vill heller inte kommentera om utredningen rör läkemedel som tillverkas i Sverige.

Polismyndigheten i Shenzhen har valt att inte svara på frågor kring ärendet, enligt TT,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.