En mörk miljö med blått ljus, där en hand håller en popcornbehållare med röd och vit randig design. Det finns också andra otydliga objekt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter in i det nyöppnade skräckhuset och hör varför vi människor frivilligt vill bli vettskrämda. Foto: Elias Voltiare/SVT

Följ med in i skräckhuset i Nykvarn – forskare: Därför vill vi bli skrämda

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att allt fler svenskar firar halloween och lägger allt mer pengar på det. Det är inte konstigt, menar skräckforskare – i tider av oro vill vi bli skrämda.

– Vi behöver starkare skräck för att överhuvudtaget beröras, säger Mattias Fyhr vid Örebro universitet.

Pynt, fester och skräckfilmer har länge varit populära inslag såhär års när mörkret börjar dominera dygnet i samband med halloween.

Men även intresset för att uppleva skräck ”på riktigt” har växt och fick caféägare i Taxinge i utkanten av Nykvarn att öppna ett skräckhus.

– När du blir rädd och när du skrattar åt någonting så är det samma del i hjärnan som aktiveras. Därför är det så effektiv underhållning, säger ägaren Lars-Peter Larsson som också skapat skräckhuset.

Allt fler firar

Enligt en ny undersökning från Svensk handel planerar nästan 10 procent fler svenskar att fira halloween i år jämfört med förra året. Framförallt yngre och barnfamiljer planerar att fira med utklädnad, bus och godis och dekorationer.

Mark Nyberg är en av besökarna som följer med SVT in i det nya skräckhuset.

– Jag är ganska rädd av mig och gillar inte jumpscares. Så det kommer nog skrikas mycket säger han.

Vad tror du det är som lockar folk till skräcken?

– Man får ju lite adrenalin och blir lite skakig när man blir skrämd. Och man är ju lite av en adrenalinjägare.

Skräcken är ofta social

Mattias Fyhr är skräckforskare på Örebro universitet. Han menar att det finns en teori om att folk dras till skräck i tider av oro.

– En sida av skräck är att den ofta är social. Folk har berättat skräckhistorier för varandra sedan urminnes tider, och de flesta går till spökhus tillsammans.

I videon ovan: följ med in i skräckhuset och hör forskaren om varför vi dras till skräck i tider av oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.