Det är speciellt i Hovsjö, Geneta, Fornhöjden och Ronna där valdeltagandet var som lägst i förra valet. I exempelvis Ronna röstade 48 procent vilket är långt lägre än riksgenomsnittets 87 procent.
Södertälje kommun satsar på unga valinformatörer, broschyrer på olika språk och att ge särskilt stöd till föreningar att göra valaktiviteter för att öka intresset.
– Vi vet att det här är punktinsatser men vi ser det som ett komplement till mer långsiktiga demokratifrämjande åtgärder, säger hon.
Föreningsstöd kan vara demokratiproblem
Södertälje kommuns föreningstöd kan vara ett indirekt problem eftersom föreningar inte kan ses som helt partipolitiskt opartiska utan i verksamheten kan det finnas olika intressen, värderingar och idéer som indirekt kan påverka medlemmarna i linje med det, enligt Peter Strandbrink.
– Det är svårt att se på politik på det sättet. Att det finns en opartiskhet. Därmed finns det också problem med att välja ut vissa föreningar till sådana här aktiviteter, då behöver man fördela det likvärdigt.
Gjort vad de kan
Men enligt Viktoria Hjulström så har kommunen gjort vad de kan för att upprätthålla opartiskheten.
– Valaktiviteterna får handla om att upprätthålla intresset för valet och att rösta, inte för hur man ska rösta. Vi kommer också kontrollera hur aktiviteterna sköts, säger hon.
Hör mer i videon om varför det kan vara svårt att öka valdeltagandet med hjälp av snabba insatser.