SVT:s reporter Aida Arslanovic utanför EU kommissionen i Bryssel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad finns det egentligen för koppling mellan EU-kommissionen och pommes? Foto: SVT

Från dubbdäck till pommes – så påverkar EU-beslut din vardag

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du det är krångligt med EU? I juni är det dags för val till parlamentet igen – men det kan vara svårt att ha koll på hur besluten i Bryssel påverkar oss i vårt dagliga liv.

Ni kanske hört om att alla i Europa snart kommer kunna använda samma laddkontakt till alla mobiler, läsplattor och kameror. Eller att man kan beställa hem varor från olika länder i Europa utan att behöva betala tull. Detta är bara några exempel på hur lagarna och direktiven från EU märks av i vår vardag. Ungefär 60 procent av de beslut som tas i din kommun är påverkat av EU, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).

I videon går SVT:s reporter igenom några beslut och direktiv från EU som påverkar oss.

VAL TILL EUROPAPARLAMENTET

Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni 2024. Den svenska valdagen för EU-valet är den 9 juni 2024. Det totala antalet platser kommer vara 720 under mandatperioden år 2024 till 2029. Sverige kommer att ha 21 platser, men ledamöterna representerar inte landet utan tillhör olika partigrupper.

Källa: Valmyndigheten och Europaparlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet