Den som suttit frihetsberövad, anhållen eller häktad, men sen inte döms för brottet, har rätt att få ersättning från JK, Justitiekanslern.
SVT Nyheter Södertälje har tittat närmare på åtta män som polisen beskriver har tydlig koppling till de kriminella gängen i Södertälje. Alla är dömda sedan tidigare och har varit aktiva i den våldsvåg som pågått det senaste året.
Tillsammans har de fått hundratusentals kronor utbetalt i ersättning för frihetsberövanden. Sju av de åtta männen har varit misstänkta i andra fall som rör skjutningar och sprängdåd efter att de har fått sina pengar.
Vit inkomst för gängledare
Senast i augusti 2024 tilldelades en man cirka 97 000 kronor eftersom han hade suttit frihetsberövad i tre månader utan att åtal väcktes. Polisen beskriver honom som en person med hög status i ett av gängen med en arbetsledande roll i relation till yngre narkotikasäljare. Cirka en månad efter beslutet om ersättningen dömdes han i ett nytt fall, då handlade det om grovt olaga hot.
– Man tittar inte på vilka nätverkskopplingar personen har, utan hur länge personen varit frihetsberövad och vilket lidande personen råkat ut för, säger Carl Mellberg, åklagare.
Allt mer pengar betalas ut
2023 betalades runt 100 miljoner kronor ut till personer som suttit frihetsberövade men som inte blivit dömda i domstol. Det är den högsta summan någonsin.
Att det i flera fall är personer med stort kriminellt kapital som tilldelas pengarna har kritiserats från åklagarhåll. En utredning av frihetsberövades rätt till ersättning har inletts på uppdrag av regeringen. Den ska vara färdig 24 februari 2025.
Utbetalningar från JK
Den som har varit anhållen i minst 24 timmar i sträck eller häktad kan få ersättning från Justitiekanslern om åtalet läggs ner eller inte lett till en fällande dom. Man kan få ersättning för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet och utgifter.
I vissa fall kan ersättningen vägras eller sättas ned.
2023 betalades cirka 100 miljoner kronor ut i ersättning för felaktiga frihetsberövanden, 2022 låg siffran på 97 miljoner och 2021 var det 73 miljoner.
Källa: Justitiekanslern