En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en hand som placerar bilder på anonymiserade fotografier och en svart siluettfigur på en vägg. Den högra sidan visar en person klädd i mörka kläder med en huva och en pistol, vilket ger en känsla av hot eller fara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gängkriminell får över 200 000 kronor utbetalda till sig från staten – samtidigt som han utreds för nya brott. Hur är det möjligt? Foto: Maja Flygt/SVT, Polisens förundersökning

Gängkriminella i Södertälje får hundratusentals kronor från staten

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var ersättningen till personer som suttit felaktigt frihetsberövade rekordhög – 100 miljoner kronor betalades ut i riket i stort. Vår kartläggning av utbetalningarna i Södertälje visar att det i flera fall är grovt gängkriminella som fått pengar.

Den som suttit frihetsberövad, anhållen eller häktad, men sen inte döms för brottet, har rätt att få ersättning från JK, Justitiekanslern.

SVT Nyheter Södertälje har tittat närmare på åtta män som polisen beskriver har tydlig koppling till de kriminella gängen i Södertälje. Alla är dömda sedan tidigare och har varit aktiva i den våldsvåg som pågått det senaste året.

Kriminella nätverken i Södertälje

Tillsammans har de fått hundratusentals kronor utbetalt i ersättning för frihetsberövanden. Sju av de åtta männen har varit misstänkta i andra fall som rör skjutningar och sprängdåd efter att de har fått sina pengar.

Vit inkomst för gängledare

Senast i augusti 2024 tilldelades en man cirka 97 000 kronor eftersom han hade suttit frihetsberövad i tre månader utan att åtal väcktes. Polisen beskriver honom som en person med hög status i ett av gängen med en arbetsledande roll i relation till yngre narkotikasäljare. Cirka en månad efter beslutet om ersättningen dömdes han i ett nytt fall, då handlade det om grovt olaga hot.

Blurrade porträttbilder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se två exempel på ledarpersoner bland Södertäljes kriminella som fått pengar. Foto: Maja Flygt/SVT

– Man tittar inte på vilka nätverkskopplingar personen har, utan hur länge personen varit frihetsberövad och vilket lidande personen råkat ut för, säger Carl Mellberg, åklagare.

Allt mer pengar betalas ut

2023 betalades runt 100 miljoner kronor ut till personer som suttit frihetsberövade men som inte blivit dömda i domstol. Det är den högsta summan någonsin.

Att det i flera fall är personer med stort kriminellt kapital som tilldelas pengarna har kritiserats från åklagarhåll. En utredning av frihetsberövades rätt till ersättning har inletts på uppdrag av regeringen. Den ska vara färdig 24 februari 2025.

Utbetalningar från JK

Den som har varit anhållen i minst 24 timmar i sträck eller häktad kan få ersättning från Justitiekanslern om åtalet läggs ner eller inte lett till en fällande dom. Man kan få ersättning för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet och utgifter.

I vissa fall kan ersättningen vägras eller sättas ned.

2023 betalades cirka 100 miljoner kronor ut i ersättning för felaktiga frihetsberövanden, 2022 låg siffran på 97 miljoner och 2021 var det 73 miljoner.

Källa: Justitiekanslern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet