Den som har varit gripen eller häktad och sen inte döms för brottet har rätt att få ersättning av Justitiekanslern. SVT:s kartläggning visar att flera som polisen beskriver som aktiva gängkriminella i Södertälje har fått hundratusentals kronor utbetalda till sig. I vissa fall har de fått pengar samtidigt som de utreds för nya brott.
– Jag är helt övertygad om att det går att hitta ett antal provocerande exempel på ledarfigurer inom kriminella nätverk som har fått stora summor pengar. Det är möjligt att det kan vara något att se över lagstiftningsmässigt, säger Carl Mellberg, åklagare.
Det har tidigare också riktas kritik mot rätten att ta del av hela ersättningen när åtalet läggs ner och den misstänkta bara har sagt ”inga kommentarer” i alla förhör.
När får man ”skylla sig själv”?
Just nu pågår det en utredning på uppdrag av regeringen för att se över ersättningen som delas ut.
Det finns redan idag en möjlighet för Justitiekanslern att neka en person ersättning utifrån personens beteende. Om hen har ”tangerat brottslighet”, till exempel genom att sitta i samma bil som andra som begår brott. Justitiekanslern efterfrågar mer klarhet kring i hur hög utsträckning personen som häktats kan anses få ”skylla sig själv”.
– Det finns vissa otydligheter när det gäller kvarstående brottsmisstanke och det är en sådan sak som vi försöker pröva i domstolarna nu, säger Daniel Kjellgren tf. justitiekansler.
Det kan även handla om att man i polisutredningen kan slå fast att personen har gjort kriminella handlingar, även om de inte var för precis det brottet som hen frihetsberövades.