en ung kille håller upp en morot nära mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för odling har visat sig vara stort bland i Brunnsäng i Södertälje. I klippet visar bland annat Mohammed stolt upp det han skördat. Foto: Johanna Talamo/SVT

Stort intresse för gemensam odling i Brunnsäng

Uppdaterad
Publicerad

I maj drog Södertälje kommun igång sin första gemenskapsodling i Brunnsäng. Intresset visade sig vara stort och den blev snabbt fullbelagd. Nu ska kommunen se över möjligheten att skapa fler sådana här odlingsytor.

Mohammed, som är en av Brunnsängens yngre odlare, visar stolt upp sin egenodlade morot. Att han numera odlar grönsaker är tack vare slumpen – han skulle ju egentligen bara hit för att leka med sina vänner.

– Först lekte vi här ute och sen såg vi dem och frågade vad dem gör här. Och sen sa de till oss att det är odling och frågade om vi ville vara med, säger Mohammed.

Vad är det roligaste med odling?

Att se hur stora de har blivit och hur mycket de kommit ut, säger Abrar som också tillhör en av Brunnsängens yngre odlare.

Odling skapar vänskaper och trygghet

Genom odlingen har nya bekantskaper bildats. Människor som annars inte hade pratat med varandra har nu blivit vänner genom det gemensamma intresset för odling.

– Att man har fler personer som man morsar på i kvarteret är en jättebra trygghetsskapande effekt, säger Agnes Fischer som är projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.