I veckan meddelade Moderaterna sin inställning i EBO, lagen om eget boende.
– Eftersom EBO är både en migrations- och integrationsfråga tar vi med oss kravet in i migrationsutredningens arbete för att se om det finns ett parlamentariskt stöd för ett sådant beslut i svensk politik, säger Ulf Kristersson till SVT.
Enligt Ulf Kristersson finns det ett starkt stöd bland kommunerna.
– Mitt intryck är att tiden är mogen, och jag hör precis samma sak från väldigt många kommunalråd runt om i Sverige, oavsett partifärg.
Godner välkomnar beskedet
Ett av dessa är Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S) som länge haft samma inställning i frågan.
– Det tycker jag är jättebra. Det är fantastiskt att de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, nu vill avskaffa EBO-lagen. Det kan nå framgång, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.
Du har ju slagits för det länge internt i Socialdemokraterna. Hur är läget i partiet gällande frågan nu?
– Vi är ju många som kräver att den ska avskaffas helt. Nu kommer det en liten förändring i EBO-lagen efter årsskiftet, vi får se vad det leder till. Det kan vara en bit på vägen. Vi är många kommuner som slagits för att den ska avskaffas helt och att Moderaterna ställer sig bakom det förslaget, liksom Socialdemokraterna, är bra och kan ge framgång.
Många hamnar i en otrygg situation
Vad skulle ett sådant beslut innebära för Södertälje?
– Framförallt skulle det betyda mycket för de asylsökande som i dag tror att man hamnar i ett bra boende i ett fint Sverige, men i stället hamnar i ett olovligt svartkontrakt i något av Sveriges utsatta områden i en otrygg situation där man inte heller sällan skuldsätter sig för att få bo där i stället för att bo på Migrationsverkets samlingsboenden.
FAKTA: EBO-lagen
Lagen om eget boende, den så kallade EBO-lagen, innebär att en asylsökande kan välja att ordna sitt boende på egen hand. EBO-lagen gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.
Källa: Migrationsverket