För Lasse Järping har ilskan över beslutet drivit honom att starta ett upprop, och just nu pågår en namninsamling som ska lämnas till politikerna i mitten av december. Foto: Privat

Han leder upprop mot stängningen av hjärt- och kärlcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Järping, idag 80 år, har varit patient på hjärt- och kärlcentrum i Södertälje sedan mitten av 90-talet. Nu har han, tillsammans med patienten Björn Looe, startat ett upprop mot stängningen av specialistmottagningen.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade tidigare i år att upphandla nya avtal för den öppna specialistvården för hjärt- och kärlpatienter eftersom de gamla avtalen löper ut i december.

De beslutade samtidigt att de i dagsläget sex klinikerna skulle centraliseras och bli totalt tre stycken. Södertäljes trettio år gamla öppenvårdsklinik förlorade upphandlingen och ska därför stängas, vilket upprör Lasse Järping.

– Alla tre mottagningar som ska finnas kvar ligger idag i Stockholm. Är det då tänkt att vi patienter pendla upp till Stockholm trots att många är äldre och kanske behöver både färdtjänst och ledsagare? Det är en otrolig samhällsekonomisk förlust att ha långt till en vanlig årskontroll, eller halvårskontroll, säger Lasse Järping.

Kan skapa oro

För Lasse Järping har ilskan över beslutet drivit honom att starta ett upprop, och just nu pågår en namninsamling som ska lämnas till politikerna i mitten av december.

– Jag blir inte nervös, är inte lagd så, det väcker ilska att politikerna inte tänker på vad det innebär för medborgarna.

Förslaget har även kritiserats av riksförbundet Hjärtlung som menar att det finns fler hjärt- och kärlsjuka i södra delen av Stockholm, som nu kommer att behöva åka långt. Både förbundet och Lasse Järping tror att det kan skapa oro.

– Ju äldre man blir desto oroligare blir man, det är ett stort företag att ta sig till andra sidan länet för någon som är 70-80 år gammal, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.