Kanadagäss och ett vattenprov för att mäta vattenkvalitén på Stockholms läns badplatser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när badvattenkvalitén mäts vid Eklundsnäsbadet i Hovsjö och se vilka platser i länet där det avråds från bad. Foto: Patrik Airosto/SVT

Här är platserna i Stockholms län där du inte ska bada just nu

Uppdaterad
Publicerad

Det finns cirka 200 badplatser runt om i Stockholms län, men alla är inte lämpliga att bada på just nu. SVT har djupdykt i varje sjö och vattendrag för att visa dig var du avråds från att bada.

– I Södertälje kommun finns det inga hinder att bada just nu, säger Dag Salomonsen, strateg och verksamhetsutvecklare på kommunen, som ser till att badplatserna håller måttet för Södertäljebornas räkning.

Skyltar med avrådan sätts upp

Det finns inte heller någon avrådan för bad i Norrtälje kommun, men testresultat visar att Stockholms stad har platser där det inte rekommenderas att bada.

Enligt Salomonsen kommer det sättas upp skyltar på varje enskild plats som visar om det är lämpligt eller olämpligt att bada.

Klicka på videon ovan för att se vilka badplatser där det från och med den 25 juni avråds från bad.

Så testas vattenkvaliteten på badplatser

Provtagning av vattnets kvalitet görs var fjärde vecka under badsäsongen för att ta reda på om vattnet är tjänligt. Förekomsten av algblomning observeras också.

Vill du själv läsa om resultaten från provtagningarna så kan du gå in på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.