Skolinspektionen har granskat 28 skolor, av dem finns 10 i Stockholms län. Foto: Jessica Gow/TT

Här är skolorna i Stockholms län som granskats av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Skolor som under många år haft elever med svaga betyg får inte tillräckligt stöd av sin huvudman för att kunna åstadkomma en förändring. En orsak är att skolorna tvingats spara. Två av skolorna som granskats finns i Södertälje, något som SVT rapporterade om förra året.

I Skolinspektionens rapport om de granskade skolorna framgår att rektor och lärare på skolan själva får försöka åstadkomma en förändring. Men skolorna brottas ofta med hög personalomsättning bland lärare och rektorer.

– Det är mycket hög rektorsomsättning på några av skolorna och hög omsättning på flera andra. Och vi vet att skolutvecklingsarbetet tappar fart när rektorer slutar, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Sparkrav och rekryteringar

Att rektorer lämnar skolorna kan sannolikt förklaras med hög arbetsbelastning. Inte minst arbetet med att rekrytera lärare tar kraft och tid.

Dessutom kan rektorer få sparkrav att hantera. I granskningen ges exempel på att rektorer varit tvungna att göra personalnedskärningar på grund av tidigare budgetunderskott.

Förbättrat arbetet

Skolinspektionen ser dock att flera av de granskade huvudmännen förbättrat arbetet under de senaste tre-fyra åren. Det kan bland annat handla om att rektorer har handplockats utifrån skolans behov.

I granskningen har 28 skolor ingått, tio av dem finns i Stockholms län. Skolorna har valts ut på basis av att de har en lägre andel elever med godkända betyg i årskurs 9, jämfört med andra skolor, under åren 2010–2019.

Video: Två Södertäljeskolor granskas efter låga resultat (1 december 2020)

Fakta: Granskade skolor i länet

Stockholms kommun: Bäckahagens skola, Farsta grundskola, Hagsätraskolan, Hökarängsskolan, Lillholmsskolan

Botkyrka kommun: Fittjaskolan Botkyrka Norra, Karsby International School

Södertälje kommun: Hovsjöskolan, Ronnaskolan

Västerholms Friskola AB: Västerholms friskola

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.