Södertälje blir den nionde kommunen i Stockholms län som under ett år får egna kommunkoreografer. Först ut var Haninge 2016 och sen dess har konceptet spridit sig till andra län runtom i landet.
Än så länge är det inte helt spikat exakt vad kommunkoreograferna ska göra, men ett förslag de själva har är att intervjua olika yrkesgrupper hos de stora arbetsgivarna i stan och skapa dans utifrån det.
Lever i egna bubblor
De vill också jobba med äldreboenden och kulturskolan och göra en film som svarar på frågan om hur det är att leva i Södertälje 2025.
– Man lever i sin egen bubbla och vi vill skapa möten mellan olika människor och särskilt fokus på äldre och yngre, säger Louise Kvarby.
De beskriver Södertälje som en kulturell smältdegel som får för lite uppmärksamhet.
– Man hör så lite om vad de olika kulturella yttringarna bidrar med och hur de föder varandra, för det blir en speciell kultur på den här platsen, och det vill vi belysa, säger Anna Lord.
Dans för geriatriska patienter
Under våren som gått har de nya kommunkoreograferna värmt upp inför sina nya roller genom dans för geriatriska patienter på Södertälje sjukhus.
Deltagarna har varit patienter från 65 år och uppåt med åldersrelaterade sjukdomar, men även personal och anhöriga har bjudits upp till dans.
Följ med kommunkoreograferna ut i korridorerna när de ”raggar” patienter till dagens pass i videon längst upp.
FAKTA: KOMMUNKOREOGRAFER
Projektet är ett samarbete mellan Transforma, Södertälje kommun och Region Stockholm. Koreograferna finansieras med medel från stat, region och kommun och kommer samarbeta med kommunala verksamheter i olika kommundelar, kulturskolan, Kultur365, Allaktivitetshuset Mosaik och Södertälje sjukhus.
De ska genom dans skapa möten mellan barn och äldre och göra en dansfilm med inspiration av deras berättelser. På temat Gör din röst hörd kommer barn och ungdomar få möjlighet att arbeta med rörelser, dans, kreativt skrivande och musik.
Kommunkoreograferna kommer tillsammans med deltagare utforska frågor som: Hur upplever Södertäljeborna sin stad då och nu? Vad uppskattar de och vad är unikt med Södertälje? Hur har Södertälje förändrats och hur vill de att Södertälje ska utvecklas in i framtiden?
Källa: Södertälje kommun