Det är tisdag och klockan närmar sig åtta på kvällen. På en kulle ett stenkast bort från Ronna centrum ger danstränaren Igor Bokšan högljudda instruktioner.
– Sträck på er. Raka armar.
Ett gäng kvinnor i medelåldern lyssnar. Det är slutspurten i deras högintensiva danspass. När de går av kliver ett 40-tal taggade barn och ungdomar fram och tar på sig varsitt midjebälte.
– Jag tror att många som kommer från Balkan har samma fina känsla för de här danserna. Många steg är lika oavsett vilket land de dansas i. På bröllop exempelvis har de här danserna en tendens att sammanföra folk oavsett etnicitet eller religion, säger 23-åriga dansaren Jovana Stankovic.
Bältena används i dansen som ett sätt att bilda formationer mellan personerna. Musiken strömmar ur högtalarna och trumman börjar slå.
– Det här är så mycket mer än bara dans för mig, det är en koppling till min identitet, säger Jovana Stankovic som har föräldrar födda i Kroatien och Serbien.
Anledningen till att intresset ökat hos föreningen har bland annat att göra med att man rekryterat en ny danslärare, Igor Bokšan, som kommit till Södertälje direkt från Serbien och snabbt blivit populär. FÖreningen Man är tydlig med att alla är välkomna, man måste inte ha serbiska rötter.
Att det blivit populärare med folkdans märks av på flera håll. SVT har även varit i kontakt med bland andra Assyriska föreningen i Hovsjö, Vällingby folkdansgille och Folkmusikhuset i Stockholm som har märkt att intresset för folkdans börjat öka igen senaste åren.
I klippet ovan: Följ med på en fartfylld dansklass hos Serbiska föreningen.
Kolo – En dans för många på balkan
Folkdansen i klippet kallas ofta Kolo och är flera olika typer av sydslavisk ring- och kedjedans som ofta dansas i högt temp, i två fjärdedels takt.
Danserna sammanför flera olika nationaliteter över ett större geografiskt område. Däribland länder såsom Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Montenegro och Serbien.
Källa: Nationalencyklopedin med flera