Riksidrottsförbundet, RF, och Skolidrottsförbundet har en tydlig bild: att hitta ledare inom idrottsrörelsen är svårt, och kämpigare blev det efter pandemin.
– De stora idrotterna har haft svårt att rekrytera. Många eldsjälar hade möjlighet att sluta under pandemin och man har sedan haft det tufft med återrekryteringen, säger Cecilia Lunell, rådgivare RF.
Förbundet: ”Har gjort det otroligt bra”
Efter skoltid i Ronnahallen råder det ofta stor aktivitet, med många ledare på plats. Alla är unga och flera går själva i Ronnaskolan.
– Lebi skol IF har gjort det otroligt bra. De är väldigt duktiga på att fråga barn och ungdomar, mellan fyra ögon, om de vill bli ledare. Att ge dem förtroendet, säger Jonas Leth på Skolidrottsförbundet.
Öppnade upp när andra stängde ner
Ledarna i Lebi får en mindre ersättning när man ställer upp. Men det är bara grädden på moset enligt Jonas Leth.
– När det var som värst med skjutningar i Ronna så valde Lebi Skol IF att öka sin närvaro och öppettider. Medan andra föreningar stängde sin verksamhet. I det sociala perspektivet tror jag de är jättecentrala.
Grundaren till Lebi, prisade Petra Jacob, menar att utbildningen av deras ledare har varit en viktig nyckel.
– Vi lyssnar in ungdomarna för att se vad de vill lära sig eller inspireras av. Därför hade vi exempelvis föreläsningar om entreprenörskap och självledarskap under 2023, säger hon.
Se i videon hur ett Lebi-pass kan se ut.
Lebi skol if
På tre år har över 100 ledare utbildats i föreningen.
Några utbildningar ledarna genomgått är: Inkluderande ledarskap, värdegrundsbaserat ledarskap, träningsupplägg, retorikutbildning.
Lebi erbjuder gratis idrott efter skoltid i barns närområde. Varje vecka erbjuds organiserade träningar samt rörelsefrämjande aktiviteter på respektive skola.