Bonde klappar sin kossa i ladugård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ko i ett biodynamiskt jordbruk får behålla sina horn, de bränns inte bort. Det är dock bara en av många anledningar till varför den unga bonden Max Geiger i Ytterjärna valt den här vägen. Se mer i videon. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Max kretsloppsgård står lättare emot prishöjningar – del i generativ trend

Uppdaterad
Publicerad

Att vara regenerativ som odlare har blivit en trend senaste åren menar Lantbrukarnas riksförbund.

För Max Geiger är det dock inte trenden som styr, han är del av ett snart 100-årigt arv. Biodynamiken var regenerativ redan när de första biodynamikerna slog sig ner i Sverige och Södertälje 1935.

– Jag njuter varje dag över att få arbeta såhär, säger Max Geiger.

Kring förra sekelskiftet fanns det behov av att öka matproduktionen i Europa och Sverige. Men i spåren av att centralisera och effektivisera jordbruket startade flera motreaktioner. En av dessa var det regenerativa biodynamiska jordbruket, som föddes för 100 år sedan.

Regenerativt handlar om att arbeta med naturen för att nå näringsrikt innehåll. Att man exempelvis odlar jorden snarare än växten och ser jordbruket som ett kretslopp.

Det regenerativa biodynamiska jordbruket blev sedan en av flera viktiga föregångare till det som vi numera kallar ekologisk odling. Eko-begreppet började standardiseras i slutet på 80-talet.

Pionjärerna i Ytterjärna

Sedan 1935 har den regenerativa biodynamiska odlingen funnits i Sverige och Ytterjärna, tack vare familjen Ritter som flyttade hit från Tyskland.

Regenerativt jordbruk har på senare år blivit en trend utan att för den delen vara biodynamiskt eller ekologiskt.

Vissa småodlare har valt det regenerativa utan att bli certifierade, exempelvis via KRAV eller Demeter, och flera som odlar för eget hushåll har valt det här sättet att tänka.

Det regenerativa är något som också är viktigt för Max Geiger, som driver sitt biodynamiska jordbruk någon kilometer från den plats dit de första biodynamikerna kom 1935.

Besök Max Geiger och hans kossor i videon ovan och se en fem dagar späd kalv i halmen.

Se också nedan en häpnadsväckande tidsresa kring det ekologiska jordbruket i Sverige.

EKO-jordbruk – 100 år

Biodynamisk odling – 90 år i Sverige – 100 år i Europa

Den biodynamiska odlingsläran började med boken ”en lantbrukskurs” av antroposofen Rudolf Steiner som kom ut för 100 år sedan, som byggde på Steiners föreläsningar i Tyskland året innan.

Sedan tog det bara 10 år innan den första biodynamiska odlingen började i Sverige 1935, på Mikaelgården utanför Södertälje.

Några kilometer söderut ligger Max Geigers gård, i den biodynamiska odlingens hjärta i Sverige – Ytterjärna.

Det biodynamiska är en gren av antroposofin. Rudolf Steiner använde omdebatterade och ifrågasatta ”kosmiska” ingredienser i odlingen, men i övrigt är läran relativt lik andra typer av ekologiskt lantbruk.

Alltså naturnära, fri från bekämpningsmedel, naturlig stallgödsel (istället för mineralisk handelsgödsel) med mera.

Olika certifieringar – Eko, Krav och Biodynamiskt

För att en produktion ska bli certifierad måste man skriva under ett avtal med ett kontrollorgan.

REGENERATIV
Det behövs ingen certifiering för att kalla sig regenerativ jordbrukare, men många gånger har man som större producent en Demeter-certifiering, exempelvis (se längre ner).

EU-EKO
Man kan bli ”EU-EKO”-certifierad via kontrollorgan som arbetar utifrån EU:s regler kring ekologiskt jordbruk. Man får då deras märke som ser ut som ett grönt löv.

KRAV
En jordbrukare kan också bli ”KRAV”-certifierad, vilket innebär att man arbetar ekologiskt. En certifiering enligt KRAV:s regler ger företaget rätt att använda både KRAV:s märke, samt EU-EKO (lövet).

DEMETER
En biodynamisk bonde arbetar i stort enligt ovan nämnda ekologiska principer men har också extra krav på sig kring att vara regenerativ och att gården betraktas som ett kretslopp. Målet är att gården ska vara självförsörjande när det gäller foder och gödsel. Den biodynamiska märkningen heter ”Demeter”.

Källor: Jordbruksverket, Demeterförbundet, KRAV och Biodynamiska Föreningen och Kiwa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.