Barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska sjukhuset berättar när hög feber kan vara tecken på den livshotande sjukdomen meningokoksepsis. Foto: SVT/Samy Dahlman

Barninfektionsläkare: Här är tecknen på livshotande sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

De första symptomen på den livshotande sjukdomen som ledde till att 5-åriga Gabriella Eser i Södertälje fick amputera bägge sina ben, kan vara svåra att skilja från influensa. Barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset, berättar när hög feber kan vara tecken på sjukdomen.

Jenny Esers dotter Gabriella svävade mellan liv och död efter att hon fått aggressiv hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, så kallad meningokoksepsis. Och det hela började med hög feber som inte gick över. Gabriella fick rådet att vila, men när det växte stora blåmärken på dotterns kropp förstod föräldrarna att det inte var normalt.

För att överleva amputerades Gabriellas bägge underben. Om föräldrarna hade uppsökt vård senare hade det kunnat sluta värre. Därför vill de nu varna andra föräldrar.

– Det är viktigt att ta hög feber på allvar. Åk hellre in till sjukhuset en gång för mycket. Vi vill inte att någon ska få uppleva samma mardröm som oss, säger Jenny Eser.

Blåmärken som växer på kroppen i samband med hög feber kan vara tecken på den livshotande sjukdomen meningokoksepsis. På Gabriella Eser var förloppet dramatiskt. Foto: Privat

– Sjukdomsförloppet är dramatisk, berättar barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset. Han var en av läkarna som var med och behandlade Gabriella.

Han säger att det som läkare är svårt att identifiera svårt sjuka barn som först söker vård för enbart hög feber.

I klippet ovan berättar han om tecknet föräldrar bör vara vaksamma mot när barn har hög feber.

Fakta: Meningokocksepsis

Varje år smittas cirka 60 personer i Sverige av meningokocksepsis, livshotande hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Det finns vaccin mot sjukdomen, men den ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickan med plastfötterna

Mer i ämnet