tjejer i ett fotbollslag i nykvarn har varit ute och plockat skräp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotbollslaget FC New Mill har gett sig ut för att rensa Nykvarn på skräp. Ett initiativ som tusentals ungdomar runt om i Sverige har engagerat sig i. Foto: Privat

Här pausar idrottsungdomarna spelet – för att städa

Publicerad

Tusentals idrottande ungdomar över hela landet har gått samman för att hålla naturen rent från skräp. Fotbollslaget FC New Mill i Nykvarn är ett av lagen som bidrog.

Fotbollslaget FC New Mill, med 14-åriga Olivia och Elin, samt 15-åriga Filippa i spetsen, har gett sig ut för att rensa Nykvarn på skräp.

– Vi ville göra något gott för Nykvarn, säger Filippa.

”Vi är tacksamma”

Nykvarnstjejerna är inte ensamma om att plocka skräp just nu. Tillsammans med tusentals andra ungdomar runt om i Sverige genomförs just nu kampanjen ”Klara, färdiga, städa!”.

– Skräp finns överallt där människor rör sig och vi är tacksamma över att vi genom det här projektet kan få sådan spridning på våra städinsatser över landet, säger Mats Wesslén, vd för den ideella organisationen Städa Sverige, som är en av arrangörerna.

Finns oro och ångest

Samtidigt känner allt fler barn och ungdomar oro, ångest och förtvivlan inför klimatförändringen, något som Folkhälsomyndigheten tidigare varnat om.

Känslor, som förknippas med hopplöshet och förnekelse, men också med handling och engagemang.

Ett engagemang som just nu finns i bland annat Nykvarn.

– Man ser allt skräp som finns där ute. Det är lite oroväckande om jag ska vara ärlig, säger 14-åriga Olivia.

I klippet hör du ungdomarna berätta om sin städinsats – och ett ovanligt fynd som gjorts.

Professor Gerhard Andersson och en jordglob

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var tredje ung person känner sig deprimerad på grund av oron över klimatförändringar, enligt en internationell studie. Foto: Mimmi Moberg SVT /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.