En person klädd i mörka kläder och med gröna handskar går genom ett rum i en bilfirmas lokaler i Södertälje. Det är svagt belyst och personens ansikte är inte synligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lokalen fylls av eld och rök på bara några sekunder. Två personer döms nu för inblandning i branden i bilfirmans lokaler i Södertälje i april år. Foto: Polisens förundersökning

Döms till fängelse efter brand på bilfirma i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några veckor i våras brann det sex gånger i eller intill olika bilfirmor i Södertälje. Nu döms två personer till fängelse – en till två och ett halvt år för medhjälp till mordbrand och en till fyra års fängelse för mordbrand.

Det var i april som det under tre veckor brann sex gånger i eller intill olika typer av bilfirmor i Södertälje. Polisen undersökte om det fanns något samband mellan bränderna, men hittills har bara en av bränderna lett till rättegång.

Det handlar om branden den 8 april där två personer som är hemmahörande i Västsverige nu döms till fängelse. De stoppades kort efter det första larmet i en bil tidigt på morgonen i riktning mot Stockholm men togs in på förhör där de senare anhölls och häktades.

Nekar till brott

I förhör har de nekat till brott, men bilder från övervakningskameror visar att deras bil befunnit sig utanför bilfirman. Längs vägen mot Stockholm hittade polisen också slängda handskar med brännbar vätska på.

Södertälje tingsrätt skriver i domen att det är bevisat att de båda personerna befunnit sig på platsen den tidpunkt då branden anlagts. På de upphittade handskarna fanns en av gärningspersonernas dna och i chattar med andra personer fanns diskussioner om dunkar och att ”bränna skiten” samt bilder på bilfirmans lokaler.

Skulle göra upp narkotikaaffär

Den person vars dna hittades på handskarna och som döms till fyra års fängelse för mordbrand, uppgav under rättegången att han skulle åka till Stockholm för att inkassera en skuld och göra upp en narkotikaaffär. Orsaken till att de stannade i Södertälje var för att hämta upp en person men den personen fick inte åka med och de lämnade därför platsen.

Men tingsrätten menar att hans uppgifter är osammanhängande, motstridiga och i många delar okontrollerbara.

Den andra personen döms till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till mordbrand. Rätten anser att den personens inblandning inte sträcker sig längre än till att personen hjälpt gärningsmannen som tände på med skjuts till och från brottsplatsen.

Misstankar om en anstiftare

I förundersökningen framkommer det att polisen haft sina misstankar om att det finns åtminstone en tredje person som kan ha fungerat som anstiftare till de fyra första bränderna som skedde under samma period. Detta eftersom samma alias förekommit i chattkonversationer i de separata utredningarna.

Men man kom inte längre än till misstankar, och åtalade alltså bara de två personer som påstås ha befunnit sig på platsen. Utredningarna om de övriga fem bränderna är ännu inte klara.

I videon ovan: Se bilderna från övervakningskameran när gärningsmannen tänder på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.