”Det luktar lite gödsel och unket”, säger Joel Lindqvist om de torkade granbarkborrarna. Här tömmer han några av fällorna mellan Södertälje och Järna. Foto: Maja Flygt/SVT

Här är Skogsstyrelsens nya fällor – Joel har fångat över en miljon granbarkborrar

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrarnas angrepp är förödande för landets skogar och sedan april ingår även Stockholms län i Skogsstyrelsens bekämpningsområde. Under sommaren har man testat att placera ut 300 fällor runt skyddade skogar för att varsamt rensa bort borrarna. SVT följde med när skogskonsulenten Joel Lindqvist tömde fällorna på tusentals granbarkborrar.

Fällorna som har placerats ut står intill biotopskydd, det vill säga skyddade skogar med höga naturvärden där man av olika anledningar inte vill avverka skogen.

– När man inte kan avverka träden kan man istället försöka fånga in granbarkborrarna på det här sättet, säger Joel Lindqvist, skogskonsulent.

I våras blev Stockholms län klassat som ett bekämpningsområde mot granbarkborren och Skogsstyrelsen prioriterar bekämpningen av borrarna högt. Tidigare gick gränsen vid Sörmlands län.

Fällorna är en av flera metoder som Skogsstyrelsen använt sig av under sommaren.

Nästan 20 miljoner borrar fångade

Hur granbarkborrarna bekämpas har varit en omdebatterad fråga och den mer varsamma bekämpningen i de skyddade skogarna har kritiserats för att öka spridningen till privata markägare.

Andelen skyddad skog i Sverige är väldigt liten jämfört med de brukade skogarna och påverkar därför inte granbarkborreutbrottet regionalt. Men lokalt kan de närmaste granarna drabbas, enligt Martin Schroeder, professor i skogsentomologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Skogsstyrelsen beräknar att de sammanlagt har fångat nära 20 miljoner granbarkborrar i alla fällor som har satts ut, från Skåne till Uppland. Det kan ha räddat nästan 5 000 granar.

Oklart hur stor effekt fällorna har

Det återstår att se vad resultatet av Skogsstyrelsens nya fällor i Stockholms län blir.

– Man kan aldrig fånga alla borrar, men fällorna kan fånga en viss andel. Om de verkligen minskar skadorna är omdiskuterat och forskning om detta pågår, säger Martin Schroeder.

En tidigare utvärdering av fällornas effektivitet gjordes efter stormen Gudrun. Då satte man upp 940 fällor i ett skadat naturreservat och endast 11 procent av de uppskattade antalet barkborrar i området fångades in.

Granbarkborre i skyddade områden

I formellt skyddade områden, till exempel naturreservat och biotopskydd, gäller inte samma regler för bekämpning av granbarkborrar och andra skadeinsekter som i övriga skogar.

Vilka åtgärder man kan genomföra i skyddade områden beror på vilka naturvärden det enskilda området ska skydda, därför kan reglerna vara olika i naturreservaten och nationalparkerna.

I biotopskyddsområden får man inte vidta åtgärder som kan skada naturmiljön och därför behöver särskild hänsyn tas vid utförandet av åtgärder för att begränsa granbarkborreangrepp i dessa områden.

Skogsstyrelsen fattar beslut om dispenser för biotopskydd och länsstyrelse eller kommun är ansvariga för naturreservaten.

Källa: Fakta skog SLU/Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.