Studenthälsomottagningarnas uppgift är att jobba förebyggande för att främja studenternas hälsa och i tidigt skede ta hand om studenter som mår dåligt över något som är studierelaterat. Behöver studenterna mer långtgående hjälp ska de hänvisas vidare till primärvården.
– Men på grund av hur dåligt studenterna mår kan vi inte låta dem vänta så lång tid som de får göra på vissa av vårdcentralerna. Av humana skäl tar vi därför hand om dem och då blir vi sittande med patientfall istället för att jobba hälsofrämjande, säger Angela Rizzo, medicinskt ansvarig vid studenthälsan på Karolinska institutet.
30 procent väntar längre än 30 dagar
För att få ett förstagångsbesök inom allmänpsykiatrin i december 2017 fick cirka 30 procent vänta längre än 30 dagar, visar de senaste siffrorna som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting.
– Det är naturligtvis så att om studenterna kunde få en tid inom en till två veckor på vårdcentralerna skulle det avlasta oss enormt, säger Angela Rizzo.
Fler studenter i sämre skick
På studenthälsans mottagning har de också märkt av att det finns ett ökat söktryck bland studenterna – och att de mår allt sämre. Angela Rizzo ser allvarligt på situationen.
– Jag blir förtvivlad när man ser hur dåligt studenterna som kommer till oss mår. Vi ser en ökning i antal studenter som söker sig till oss men framförallt är de i sämre skick och uppfyller mer än väl kriterierna för utmattningssyndrom redan som 25-åringar, säger hon.
Studenthälsan
Studenthälsomottagningen på Karolinska institutet erbjuder studenthälsovård till KI, Södertörns Högskola, Ersta Sköndals Högskola, Röda Korsets högskola och Sophiahemmet Högskola.