Sedan 2002 kan den som vill föda hemma få ett förlossningsbidrag på 22 000 kronor från regionen som betalas ut till hembarnmorskan. För att få ett sådant bidrag ska kvinnan bland annat vara omföderska (se faktaruta).
Men i dagsläget finns enligt en utredning från förvaltningen inget regelrätt avtal mellan Region Stockholm och hembarnmorskorna som reglerar journalföring, uppföljning eller läkemedelshantering.
Enligt förvaltningen når därför hemförlossningarna inte upp till samma standard som finns på sjukhusen. De föreslår därför att – om hemförlossningar ska alls ska erbjudas inom det offentligas ramar – så ska de vara knutna till en förlossningsklinik och bidraget ska tas bort.
Majoritet vill ha hemförlossningar
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i Region Stockholm vill kunna erbjuda hemförlossningar. Därför vill de se hemförlossning som ett tillägg till vårdvalet. På så vis skulle ett tydligare avtal formuleras mellan hembarnmorskorna och sjukvården där man kan reglera saker som läkemedelshantering och journalföring.
På så vis ska det bli lättare att följa upp och säkra kvalitén menar politikerna.
– Syftet är att öka patientsäkerheten och att öka valfriheten för familjerna, säger Tobias Nässén (M) vård- och valfrihetsregionråd.
Konkret förslag utreds
Men exakt hur vårdvalet kommer att se ut i praktiken är oklart. Nämnden ska ge hälso- och sjukvårdsdirektören uppdraget att utreda frågan.
– Exakt hur det här kommer att se ut går inte att säga i förväg, det sker i den utredningen. Men en möjlighet är att de barnmorskor som arbetar med hemförlossning samarbetar med någon av våra förlossningskliniker i länet, säger Tobias Nässén.
Ljummet intresse
Men i en rapport som utrett hemförlossningar i länet ställdes frågan till samtliga kliniker om de kunde ta in hemförlossningar i det befintliga uppdraget – och samtliga svarade initialt nej. Men efter ett tag visade BB Stockholm ett visst intresse, men med många följdfrågor.
I Södertälje, där många av hemförlossningarna sker, sa man nej.
– Om det skulle organiseras på samma sätt som idag fast på sjukhus skulle det bli helt ojämlik vård. Man skulle lägga väldigt mycket mer löneresurser på hembarnmorskorna än vad man skulle göra på en enskild förlossning på BB, säger Maria Hedström, chefbarnmorska på Södertälje sjukhus.
Under vilka förutsättningar skulle ni kunna ha hemförlossning?
– Det kan jag inte svara på. Det beror helt på avtalet, ekonomisk ersättning och om hembarnmorskor och föräldrar skulle vilja göra det under de förutsättningar som vi vill.
Ska drivas igenom
Men Tobias Nässén oroas inte över det initiala ljumma intresset från klinikerna.
– Det finns ett positivt intresse från en av klinikerna, men jag tror också att det är svårt att ta ställning för dem innan man har en konkret fråga på bordet.
Hälso- och sjukvårdsdirektören ska senast den 20 augusti 2019 återkomma till avtalsutskottet med förslag till ett så kallat tilläggsuppdrag till vårdvalet förlossning.
Hemförlossning i Stockholms län
Det medicinska rådet i Stockholm rekommenderar att föda på sjukhus.
Intresset för hemförlossningar ökar men är fortfarande en liten del av totala antalet födslar.
Förra året fick 87 kvinnor bidrag för hemförlossning. Hittills i år har 32 kvinnor gjort samma val.
För den som vill få bidrag till hemförlossning gäller följande krav:
- den gravida kvinnan är omföderska
- tidigare förlossningar har varit normala och kvinnan inte har förlösts med kejsarsnitt
- nuvarande graviditet har varit normal
- det inte finns några medicinska riskfaktorer som kan påverka förlossningen, till exempel avvikande fostertillväxt eller att kvinnan har diabetes eller högt blodtryck.
- det finns bara ett barn i magen som ligger med huvudet nedåt. Graviditeten är fullgången och värkarna startar av sig själva. Med fullgången graviditet menas att graviditeten är minst 37+0 veckor och högs 41+6 veckor lång.
- kvinnan har diskuterat risksituationen med en förlossningsläkare efter graviditetsvecka 35
- kontrollen i graviditetsvecka 36 är normal
- två barnmorskor är med vid förlossningen
- transport till närmaste förlossningsklinik kan ske inom 40 minuter, tid räknas från att ambulans kontaktas tills kvinnan är på närmaste förlossningsklinik
- att barnläkarkontroll genomförs senast 25-72 timmar efter förlossningen
Källa: 1177