Chokladglass äts ur en glasskål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till villaköket där Järnaglass en gång skapades. Glassen är fortfarande ekologisk och utan tillsatser, men den produceras nu med skummjölkspulver och utomlands, vilket fått konsumenter att reagera. Foto: Andreas Tun Hedfors/SVT

Järnaglass görs i Nederländerna – är årets matbluff

Uppdaterad
Publicerad

Järnabon Henrik Cevert började 2008 göra glass med enbart ekologiska råvaror. Men han sålde firman och produktionen flyttades senare utomlands. Nu tilldelas Järnaglass och Alvestaglass den föga åtråvärda titeln ”Årets matbluff 2024”.

– Vi följer det regelverk som är uppsatt, säger Richard Hertvig, vd på Lohilo som nu äger Järnaglass.

Se i klippet hur grundaren Henrik Cevert reagerar på vad som hänt med hans gamla hjärtebarn.

Det är konsumentföreningen ”Äkta vara” som har nominerat fem produkter till antipriset ”Årets matbluff” 2024 och en av de produkterna är Järnaglass.

– En del köper ju glass och tänker ”åh, hemmagjord”. Det retar folk när det sedan visar sig komma från ett annat land, säger Björn Bernhardsson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Flyttade produktionen

Den vanhedrande utmärkelsen delades på onsdagen ut för tionde gången i ordningen, och ekologiska Järnaglass var tillsammans med Alvestaglass en av fem finalister.

”I själva verket ägs de båda sedan flera år tillbaka av livsmedelskoncernen Lohilo Foods AB. För ett par år sedan lade Lohilo ner sin egen glassfabrik i Växjö och flyttade produktionen av glassarna utomlands, först till Litauen och senare till Nederländerna”, skriver Äkta varas jury i motiveringen.

Snart tillbaka i Sverige

– Jag har egentligen inga kommentarer mer än att vi följer det regelverk som är uppsatt, säger Richard Hertvig, vd på Lohilo som är börsnoterat och omsätter omkring 200 miljoner kronor.

Han tillägger dock att företaget till sommaren kommer att flytta hem tillverkningen till Sverige igen, till en nystartad fabrik i Jämtland.

Vd:n: ”Inte en kvalitetsförsämring”

Är det sjysst att skriva ”genuint glasshantverk” när ni bytt ut mjölk mot skummjölk och pulver?

– Skummjölkspulver är ju frystorkad mjölk, blandar du det med vatten så blir det mjölk. Det är inte en kvalitetsförsämring. Det är vad jag tycker.

Allmänheten har under 2024 skickat in 405 nomineringar och sedan har en jury valt ut de mest ”bluffiga” produkterna, skriver Äkta vara, som säger sig kämpa för ärlig och genuin mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.