Hundägare sitter på knä med sina hundar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns relativt många hundrastgårdar i Södertälje där Katarina Laszlo bor. Men hon vill lyfta frågan om hundrastgårdarnas kvalitet. Följ med henne till en hundrastgård i videon. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Hon har testat alla hundrastgårdar i Södertälje: Vad ska de göra därinne?

Uppdaterad
Publicerad

Små, mörka och igenvuxna. Så beskriver hundägaren Katarina Laszlo de flesta av de hundrastgårdar hon har besökt i området kring Södertälje, där hon bor.

– Jag förstår inte vad det är meningen att hundarna ska göra där inne, säger hundägaren Katarina Laszlo.

Hundägaren Katarina Laszlo vill lyfta frågan om hur väl hundrastgårdarnas utformning stämmer överens med hundarnas behov av rörelse.

Och det är hon inte ensam om. Flera tips som SVT Nyheter Södertälje har fått handlar just om hundrastgårdar som inte lever upp till förväntningarna.

Katarina Laszlo och hennes hundar har testkört alla hundrastgårdar i Södertäljetrakten och hon undrar vad syftet egentligen är med hundrastgårdar som hundar ej vill vara i.

– Efter tio minuter ställer hundarna sig vid grinden och vill ut, berättar hundägaren Katarina Laszlo.

Se bland annat Katarina Laszlos egna bilder från hundrastgårdar i klippet ovan.

KOPPELTVÅNG ELLER SLÄPPA HUNDEN LÖS? DETTA GÄLLER

Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns inte i lagstiftningen. Tumregeln är att du får ha din hund okopplad överallt.

Däremot finns det såklart undantag – och undantagen är många.

För det första finns det lokala ordningsföreskrifter som kan variera från kommun till kommun där det är hundägarens skyldighet att ta reda på vad som gäller. Hundar måste hållas kopplade på offentliga platser inom områden som omfattas av detaljplan samt friluftsområden, badplatser, lekplatser, parker, motionsspår och kyrkogårdar.

Tikar måste dessutom alltid hållas kopplade under tiden de löper.

Nationellt handlar det om nationalparker, naturreservat och säsonger på året då vilt särskilt måste skyddas.

Bortsett från detta får du alltså alltid ha din hund okopplad var du vill. Men bara så länge du också har så pass bra kontroll på din hund att det motsvarar ett “osynligt koppel” eller att du med en befallning kan få din hund att agera exakt som du vill.

Lyckas man inte följa detta och är utan trädgård så är hundrastgårdarna det sista och enda alternativet att låta sin hund springa fritt på.

I slutändan gäller trots allt det kompetenskrav som ställs på hundägaren enligt djurskyddslagen. Det är alltså hundägarens ansvar att göra bedömningen ifall en hundrastgård är lämplig eller ej för sin hund.

Källor: Jordbruksverket, Naturvårdsverket, riksdagen, lokala ordningsföreskrifter i Södertälje kommun & Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.