• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör veterinären och djurskyddshandläggaren Kajsa Sefastsson från Jordbruksverket svara på några frågor om hundrastgårdar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör veterinären och djurskyddshandläggaren Kajsa Sefastsson från Jordbruksverket svara på några frågor om hundrastgårdar. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Tre frågor om hundrastgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Vad har hundrastgårdar för syfte? Och vem bär ansvaret när hundarna får springa fritt? Kajsa Sefastsson från Jordbruksverket hjälper oss att reda ut.

– Hundrastgården är ett sätt, men det är inte det enda sättet, säger Kajsa Sefastsson, djurskyddshandläggare Jordbruksverket.

Hör i klippet när hon förklarar hur det ligger till.

Utdrag ur Jordbruksverkets föreskrifter om hundrastgårdars storlek. Foto: SVT

Kommunala hundrastgårdar – DETTA GÄLLER

Kraven på storlek syns i tabellen ovan. 5 § gäller alltså kommunala hundrastgårdar.

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter finns det inga krav på stängslets höjd. Det kan till och med finnas en poäng i att ha hundrastgårdar med låga stängsel så att vissa hundrastgårdar utesluter stora hundar, så att små hundar känner sig tryggare. Standardmåttet brukar däremot ligga runt 1,2 meter.

Det ska finnas en miljöberikning som ej utsätter hundarna för ökad skaderisk. Därför brukar kommuner hålla sig till naturlig miljöberikning så som träd, stubbar, växter, stenar osv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.