Se Åke Lindgren berätta om hatet och känslan när beskedet kom om att polisanmälan lades ner. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Åke Lindgren vittnar om näthatet: ”Folk kan vara så satans elaka”

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Åke Lindgren, som tidigare hette Åsa, blev uppmärksammad i media som stormen med hot och hat kom. Trots polisanmälan ledde bara en kommentar på sociala medier till åtal.

SVT har tidigare rapporterat om Åke Lindgren från Järna som blev utsatt för hot och hat. En av kommentarerna ledde till rättegång eftersom personen hade kommenterat med fullständigt namn på Facebook, de andra polisanmälningarna lades ner. Men det var bara en av de många hatkommentarer som Åke Lindgren fick ta emot.

Under det första halvåret 2020 har polis eller åklagare utrett 980 hatbrott i Stockholmsregionen.

En kartläggning som SVT gjort visar att endast 10 procent av dem resulterat i åtal. Detta trots att det funnits en person misstänkt för brott i utredningen.

– Det är svårt att få till ett åtal eftersom vi måste visa vem som egentligen suttit bakom tangentbordet, Jonas Jonzon, utredare vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Hör Åke Lindgren om näthatet i videon.

Om siffrorna

Siffrorna är framtagna ur Brottsförebyggande rådet, Brå, med preliminära siffror från första halvåret av 2020.

SVT har undersökt olaga hot och ärekränkningar som är internetrelaterade och där det funnits minst en person misstänkt.

Totalt hittade vi 980 hatbrott som utretts i Stockholmsregionen under första halvåret av 2020. Av dem har 97 lett till åtal.

Sett näthat? Detta kan du göra

• Gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.

• Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?

• Anmäl inlägget. På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.

• Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts.

Källa:Statens medieråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.