Så här är det planerade hotellet på Torekällberget tänkt att se ut. Foto: Skiss: Kjellander Sjöberg

Hotellplaner på Torekällberget får nytt liv efter dom

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring att bygga ett hotell på Torekällberget har varit många. En tvistefråga har gällt parkeringarna – och i en ny dom gör Mark- och miljööverdomstolen tummen upp för entreprenörens linje.

Detaljplanen om ett värdshus och hotell på Torekällberget godkändes av kommunfullmäktige i juni 2022. Mark- och miljödomstolen upphävde sedan beslutet i december – med anledning av att den befintliga besöksparkeringen till Torekällberget, som besökarna skulle hänvisas till, inte uppnådde kraven.

Flera knäckfrågor återstår

Beslutet överklagades av Södertälje kommun, i samråd med entreprenören och initiativtagaren Joakim Nordlund, vd för Qetar.

Och nu har Mark- och miljööverdomstolen valt att gå på deras linje om att parkeringen även får användas för det planerade hotellbygget.

– Det är absolut ett steg framåt, säger Joakim Nordlund till LT.

Men än återstår flera frågor som ska hanteras i mark- och miljödomstolen, bland annat hänsyn kring kulturmiljön, buller och insyn, skriver tidningen.

När beslutet om ett hotell på Torekällberget klubbades protesterade Södertäljebor utanför stadshuset, se klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon möter stadsbyggnadsnämndens ordförande, Håkan Buller (S), demonstranterna utanför stadshuset. Foto: Siri Lallerstedt Blomqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.