• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Reporter står vid kohage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter till gården i Sörmland där slakten nu sker hemma. Foto: Maja Flygt/SVT

Järna först ut med slakt hemma – djuren slipper transport efter ny EU-regel

Publicerad

Istället för att köra djuren till slakterier är det nu möjligt att slaktaren kommer hem till gården. Efter ändrade EU-regler har nu gårdsslakten dragit igång – och Järna är först ut i Sverige.

De nya reglerna innebär att det är möjligt för slaktaren att komma ut till gården och avliva djuret på plats, istället för att djuren transporteras till slakteriet.

Det är en ny EU-lag som har gjort det möjligt och i våras genomfördes den första slakten enligt de nya reglerna i Sverige.

Slippa transporterna

Det har tidigare funnits möjlighet för mobila slakterier att tillfälligt flytta en anläggning till gårdarna, men nu kan det ske även utan att anläggningen flyttar med. Enligt Livsmedelsverket har gårdsslakten länge varit efterfrågad.

– Ofta är det av etiska skäl, man vill skona djuren från transport och från att komma in i en ganska högljudd miljö på ett slakteri. Framförallt gäller det för djur som inte är vana vid att hanteras speciellt mycket, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Slakteriet ska vara godkänt och gården ska vara lämplig för det.

Startade i Järna

Företaget De vilda i Järna är först ut med att bli godkända för att slakta på plats. Just nu väntar ytterligare fyra anläggningar i landet på att bli godkända av Livsmedelsverket.

Till en början var gårdsslakten godkänd för högst tre nötkreatur, sex tamsvin eller tre tama hästdjur. Under sommaren öppnade man för att även får och getter ska ingå i de nya reglerna.

Fakta om Slakt på gård

EU-reglerna ändrades år 2021. Tidigare har det varit mer tillåtande att slakta på gården för eget bruk, men regelverket har ändrats för kött som också går till försäljning.

Det är platsen för var slakten får ske som de nya reglerna handlar om.

Hittills har slakt, förutom nödslakt, bara varit möjlig på ett slakteri eller på ett mobilt slakteri. Med slakt på gård kan avlivningen av djuren utföras på samma gård som djuren hålls på.

Slakt på gård handlar inte om något storskaligt slakteri, utan antalet djur som får slaktas vid samma tillfälle är begränsat.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.