De nya reglerna innebär att det är möjligt för slaktaren att komma ut till gården och avliva djuret på plats, istället för att djuren transporteras till slakteriet.
Det är en ny EU-lag som har gjort det möjligt och i våras genomfördes den första slakten enligt de nya reglerna i Sverige.
Slippa transporterna
Det har tidigare funnits möjlighet för mobila slakterier att tillfälligt flytta en anläggning till gårdarna, men nu kan det ske även utan att anläggningen flyttar med. Enligt Livsmedelsverket har gårdsslakten länge varit efterfrågad.
– Ofta är det av etiska skäl, man vill skona djuren från transport och från att komma in i en ganska högljudd miljö på ett slakteri. Framförallt gäller det för djur som inte är vana vid att hanteras speciellt mycket, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Slakteriet ska vara godkänt och gården ska vara lämplig för det.
Startade i Järna
Företaget De vilda i Järna är först ut med att bli godkända för att slakta på plats. Just nu väntar ytterligare fyra anläggningar i landet på att bli godkända av Livsmedelsverket.
Till en början var gårdsslakten godkänd för högst tre nötkreatur, sex tamsvin eller tre tama hästdjur. Under sommaren öppnade man för att även får och getter ska ingå i de nya reglerna.
Fakta om Slakt på gård
Reglerna som har ändrats gäller för slakt av kött som ska till försäljning.
Med den nya slaktmetoden kan avlivningen av djuren utföras på samma gård som djuren hålls på. Tidigare har slakt, förutom nödslakt, bara varit möjlig på ett slakteri eller på ett mobilt slakteri.
Reglerna gäller för småskalig slakt och antalet djur som får avlivas vid samma tillfälle är begränsat.
Källa: Livsmedelsverket