Det var i mars 1967 som första flygplanet från Libanon landade i Malmö.
Ombord på planet finns flyktingar från Libanon, bland andra Farida och Jean Massi, som numera bor i Södertälje.
– När vi tittade genom fönstret i flygplanet så var det ett helt annat land, säger Jean Massi.
– Jag tänkte: ”Vad har jag gjort? Varför har jag kommit till det här landet.”. Det var som Sibirien sa folk till mig, minns Farida.
Var förtryckta i Libanon
Livet i Libanon hade varit svårt för assyrier och syrianer, som var statslösa.
– Vi fick inte lära ut vårt språk till våra barn till exempel, men i Sverige fick vi det, säger Jean Massi.
Farida och Jean Massi som hade tvillingar och väntade sitt tredje barn, kände sig välkomnade i Sverige. Men Farida minns också den första tidens ensamhet. En ensamhet som fick en vändpunkt när familjen flyttade till Södertälje.
– När vi kom till Södertälje kändes det jätteskönt, säger Farida.
– Och då var det sju–åtta familjer här. Vi tog kontakt med dem, började umgås och trivdes. Samtidigt började vi planera framtiden för oss allihopa och speciellt för våra barn, säger Jean.
70-talet – invandringen ändras
Under 70-talet förändrades invandringen till Sverige. De assyrier och syrianer som kommit hit tidigare var kvotflyktingar, men på grund av oroligheter i Turkiet tvingades allt fler att söka asyl i Sverige. Många bosatte sig sedan i Södertälje.
Under den här tiden blev advokaten Kjell Jönsson ett välkänt ansikte i Södertälje då han hanterade många assyrier och syrianers asylärenden.
– Jag måste säga att jag blev chockad över vad jag såg. Här fattade man beslut om de här asylsökande på väldigt korta summariska beslutsunderlag. Och man tog folk i förvar, det vill säga frihetsberövade människor, på väldigt lösa grunder, säger han.
Polariserad debatt
Då invandringen till Sverige förändrades blev även debatten mer polariserad. Kjell Jönsson minns speciellt ett tillfälle då det blev tydligt.
– Jag gick på stan i Södertälje 1976 och så såg jag länstidningens löpsedel där det stod i stora bokstäver: ”katastrof”, säger kommunalrådet.
De senaste åren har debatten väckts på nytt när människor från bland annat Syrien har flytt kriget. Kjell Jönsson tycker att det finns slutsatser att dra från 70-talets invandring.
– Nu kan jag se tillbaka på vad som hände i Södertälje, och det har gått bra. Och jag tror att det kommer att gå bra även för de som kommit hit nu, säger han.
Rätt beslut
Mycket har förändrats sen Farida och Jean Massi steg av planet. Idag finns flera kyrkor och kulturföreningar i Södertälje, och flera av dem kommer att uppmärksamma 50års-jubileet under året.
Med facit i hand känner sig Farida och Jean Massi trygga med att det livsavgörande beslutet de fattade för femtio år sedan var rätt.
– Vi kände oss mera fria här. Vi kunde säga och arbete med vad vi ville. Det beslutet vi fattade 1967 var helt rätt, säger Jean Massi.