Det handlar om både rengöringsproblem och grundläggande krav för korrekt hantering av livsmedel, som exempelvis för höga temperaturer i kylskåp.
Kackerlacka upptäckt i ett café
Det mest anmärkningsvärda fyndet gjordes i ett café där en kackerlacka observerades i degrummet, gömd bakom en handduk som hängde på ett rör. Kackerlackan rörde sig längs väggen och enligt miljökontoret är det vanligt att när en kackerlacka upptäcks – så finns det ofta fler.
Företaget måste nu omedelbart sanera lokalen och införa noggrannare rengöringsrutiner. Vid samma inspektion noterades även spindelväv och damm i lagret där mjöl förvarades.
Kan leda till allvarliga hälsorisker
Otillräcklig rengöring och felaktig temperaturförvaring kan leda till att sjukdomsframkallande bakterier växer till sig och att skadedjur etablerar sig.
Miljökontoret i Södertälje har nu krävt att samtliga verksamheter åtgärdar de upptäckta bristerna omedelbart. Företagen riskerar annars ytterligare åtgärder, som böter eller i värsta fall stängning, om de inte lever upp till de hygienkrav som ställs enligt lagstiftningen.
Bristande spårbarhet
Flera restauranger i Södertälje måste även förbättra sin spårbarhetsdokumentation, något som SVT tidigare rapporterat om då fokus låg på kött.
Förhoppningen var då bland annat att efterfrågan på stulet kött skulle minska när restauranger som inte kunde uppvisa kvitton straffas i form av förelägganden eller förbud.
I de fall som nu uppdagats handlar det om andra livsmedel, som honung och mjöl, där bristande spårbarhet även kan utgöra en hälsofara.