• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Moa Bergman/SVT

Kan SVT:s reporter bli brandman – se om hon klarar brandmännens fystest

Uppdaterad
Publicerad

Många drar sig för att söka jobb som deltidsbrandman, men vad krävs egentligen för att klara av jobbet? SVT:s reporter besökte Järna brandstation för att se om hon klarar av brandmännens fystest.

Rullbandstest, lyft av stege, och drag av slang är bara några delar av fystestet som man behöver ta sig igenom för att kalla sig deltidsbrandman. Janni Ahlqvist är deltidsbrandman på Järna brandstation och menar att hindret att ta sig igenom testerna ofta är mentala.

– När man genomför fystestet för första gången tar det hårt, men sen upptäcker många att man klarar mer än vad man tror, säger han till SVT Södertälje.

Titta på videon för att se om SVT:s reporter klarar brandmännens fystest.

Fystester för deltidsbrandmän

För att vara deltidsbrandman krävs det att man år upp till vissa fysiska krav. Utöver klaustrofobitest kollar man också styrka och kondition. Det lagstadgade rullbandtestet är ett krav där man kontrollerar maxpuls och återhämtningsförmåga. Iklädd full utrustning, med luftpaket på ryggen och en extern vikt på 24 kg ska man gå på ett lutande löpband i totalt 8 minuter. Testet genomförs av brandmän två gånger om året för att kontrollera att pulsen går upp och ned som den ska vid hög belastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.