En kvinna med mörkt hår står i en mörk lokal med fönster i fonden, där man ser en solig gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khrystyna Hevchuk har ett volontäruppdrag som ordförande i ”RefugeeHope UA&SE” I klippet berättar hon om vilka fördelar och nackdelar hon ser med den nya lagen. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Khrystyna från Järna: ”Det är orätt att de som behöver mest hjälp blir utan”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hon flydde från Ukraina har 23-åriga Khrystyna Hevchuk kämpat för att flyktingar från kriget ska få svenska personnummer. Under onsdagen kom besked att de nu ska få det tidigare, redan efter ett år i landet, men med begränsade förmåner.

– För att integreras och hitta arbete kan det behövas stöd. Nu kommer de som har svårast att få jobb att få det ännu svårare, säger hon.

Khrystyna Hevchuk kom till Nykvarn från Ukraina 2022. Hennes mamma hade stora problem att få rätt sjukvård i Sverige på grund av att hon saknade svenskt personnummer. Det gjorde att Khrystyna fick upp ögonen för problematiken.

I juni 2023 startade hon en namninsamling för att ukrainska flyktingar skulle få personnummer. På bara några dagar fick den 5 000 underskrifter.

Nu bor hon i Järna och är ordförande i organisationen RefugeeHope UA&SE och tillsammans med andra föreningar, som Ukrainska Kulturföreningen, har man under året varit glada för att ukrainska flyktingar fått personnummer i samband med att deras flyktingstatus förlängts.

Barnbidrag uteblir

Och tack vare en ny lag som klubbades i riksdagen under onsdagen kommer nu alla få personnummer redan efter ett år i Sverige.

– Det är bra att man nu har möjlighet att bli en del av samhället tidigare, menar Khrystyna.

Men lagändringen innebär också att förmåner i Socialförsäkringen försvinner för de som får personnummer efter den 1 november.

– För att integreras och hitta arbete kan det behövas samhällsstöd. Nu kommer de som har svårast att få jobb att få det ännu svårare.

Det hon syftar på är att de ukrainska flyktingar som inte har arbete blir utan bostadsbidrag och föräldrapenning. Barnbidraget försvinner också.

Vill motivera till att hitta arbete

Tidöpartierna, som lade förslaget, säger å sin sida att det är en viktig principsak att det ska löna sig att arbeta. Samt att det, jämfört med idag, är en stor förbättring för gruppen. Något Khrystyna Hevchuk inte håller med om.

– Om man inte får tillgång till socialförsäkringssystemet efter ett år, som den nya lagen säger, när får man det? Undrar Khrystyna.

Hör i videon vilka delar som de ukrainska flyktingarna, som inte redan fått personnummer, blir utan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.