Ung kvinna står i svarta kläder i profil med gravid mage och med tekopp i handen i lägenhet i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iryna Bilous är i vecka 30 och bor i Södertälje. Här är det många ukrainare som oroar sig för vad det nya lagförslaget kan innebära, berättar hon och flera organisationer SVT pratat med. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Gravida Iryna i Södertälje riskerar att bli utan full socialförsäkring – oro bland ukrainare

Publicerad

Under onsdagen tar riksdagen upp det nya lagförslaget om folkbokföring av ukrainska flyktingar, som väntas röstats igenom.
– Jag hade inte trott att min graviditet skulle handla om att vara orolig, säger Iryna Bilous.

Hon flydde från sin hemstad Odessa till Södertälje i december 2022.

– Det var en tuff tid till en början. Tack vare mina vänner på Ukrainska kulturföreningen här i Södertälje blev livet tillslut lite enklare, säger Iryna Bilous.

Om bara några veckor väntar hon barn tillsammans med sin partner. Men det har skapat ny oro efter att hon fick reda på det nya lagförslaget.

Kriget i Ukraina


”Vi är många som är besvikna”

Vid årsskiftet har det gått två år sedan hon kom som flykting. Då hade hon fått personnummer och kunnat ta del av full socialförsäkring, såsom barnbidrag och bostadsbidrag. Det riskerar hon nu bli utan.

– Jag hade verkligen sett fram emot detta med personnummer, men nu är vi många som är besvikna, säger 30-åriga Iryna.

Lagförslaget väntas röstas igenom

Anledningen är att ukrainska flyktingar som inte fått personnummer före första november kommer gå under en annan lag, om Tidöpartiernas förslag röstas igenom i veckan, vilket är förväntat.

Lagen gör att Ukrainska flyktingar får personnummer och blir folkbokförda redan efter ett år istället för två. Men det hade som sagt Iryna, och många andra ukrainare, redan blivit nu under vintern då man varit här i två år.

Migrationsministern: Kvalificera sig med arbete

Problemet är att i den nya lagen så kommer undantag i socialförsäkringen.

– Det finns en viktig princip här och det är att man inte ska få tillgång till hela det svenska välfärdssystemet. Vi värnar om en princip där man ska kvalificera sig in i välfärdsystemet med arbete, säger migrationsministern Johan Forssell (M).

Det är också därför vab och inkomstbaserad föräldrapenning är kvar i försäkringen. Men de som inte har jobb blir utan stora delar av försäkringen och kommer tvingas vända sig till kommunerna för försörjningsstöd.

Turer med personnummer

I våras kom beskedet att personer som flytt från Ukraina och som beviljats tillfälligt skydd i minst två år kan folkbokföra sig i Sverige.

Det innebär att flyktingar från Ukraina kan tilldelas ett personnummer, vilket gör det lättare att exempelvis söka jobb och hyra bostad och samt att de får en full socialförsäkring.

Men för de ukrainare som inte varit i Sverige lika länge kan det bli annorlunda om regeringens lagförslag klubbas igenom under onsdagen. Det innebär att personer som varit här kortare tid än två år också kan få personnummer – men inte full socialförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet