Ung kvinna står i svarta kläder i profil med gravid mage och med tekopp i handen i lägenhet i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Iryna Bilous som är i vecka 30 inför att lagändringen togs upp i riksdagen. I Södertälje är det många ukrainare som oroar sig för vad det nya lagförslaget kan innebära, berättar hon och flera organisationer SVT pratat med. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Gravida Iryna i Södertälje blir utan full socialförsäkring – oro bland ukrainare

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen röstade riksdagen ja till det nya lagförslaget om folkbokföring av ukrainska flyktingar.
– Jag hade inte trott att min graviditet skulle handla om att vara orolig, säger Iryna Bilous.

Hon flydde från sin hemstad Odessa till Södertälje i december 2022.

– Det var en tuff tid till en början. Tack vare mina vänner på Ukrainska kulturföreningen här i Södertälje blev livet till slut lite enklare, säger Iryna Bilous.

Om bara några veckor väntar hon barn tillsammans med sin partner. Men det har skapat ny oro efter att hon fick reda på det nya lagförslaget.

Kriget i Ukraina

”Vi är många som är besvikna”

Vid årsskiftet har det gått två år sedan hon kom som flykting. Då skulle hon ha fått personnummer och kunnat ta del av full socialförsäkring, såsom barnbidrag och bostadsbidrag. Det blir hon nu utan.

– Jag hade verkligen sett fram emot detta med personnummer, men nu är vi många som är besvikna, säger 30-åriga Iryna.

Lagförslaget röstades igenom

Anledningen är att ukrainska flyktingar som inte fått personnummer före första november kommer gå under en annan lag.

Lagen gör att ukrainska flyktingar får personnummer och blir folkbokförda redan efter ett år istället för två. Men det hade som sagt Iryna, och många andra ukrainare, redan blivit nu under vintern då man varit här i två år.

Migrationsministern: Kvalificera sig med arbete

Problemet är att i den nya lagen så kommer undantag i socialförsäkringen.

– Det finns en viktig princip här och det är att man inte ska få tillgång till hela det svenska välfärdssystemet. Vi värnar om en princip där man ska kvalificera sig in i välfärdssystemet med arbete, säger migrationsministern Johan Forssell (M).

Det är också därför vab och inkomstbaserad föräldrapenning är kvar i försäkringen. Men de som inte har jobb blir utan stora delar av försäkringen och kommer tvingas vända sig till kommunerna för försörjningsstöd.

I videon nedan: Föreningen ”RefugeeHope UA&SE” ger sin bild av ukrainska flyktingars liv i Sverige och hur de påverkas av lagförslaget.

En kvinna med mörkt hår står i en mörk lokal med fönster i fonden, där man ser en solig gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khrystyna Hevchuk är volontär och ordförande i föreningen ”RefugeeHope UA&SE”. I klippet berättar hon om vilka fördelar och nackdelar hon ser med den nya lagen. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Turer med personnummer

I våras kom beskedet att personer som flytt från Ukraina och som beviljats tillfälligt skydd i minst två år kan folkbokföra sig i Sverige.

Det innebär att flyktingar från Ukraina kan tilldelas ett personnummer, vilket gör det lättare att exempelvis söka jobb och hyra bostad samt att de får en full socialförsäkring.

Men för de ukrainare som inte varit i Sverige lika länge kan det bli annorlunda nu när regeringens lagförslag klubbats igenom. Det innebär att personer som varit här kortare tid än två år också kan få personnummer – men inte full socialförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet