Caroline Evenbom på Köpings kommun står på gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livet förenklas för de ukrainare som väljer att folkbokföra sig i Sverige. Hör Caroline Evenbom på Köpings kommun svara på tre frågor om de nya reglerna. Foto: SVT

Nya regler underlättar för ukrainska flyktingar: ”Levt under existensminimum”

Publicerad

En ny regel om folkbokföring av ukrainare i Sverige öppnar dörren till utbildning och högre ersättning.

– De har levt under existensminimum, säger Caroline Evenbom på Köpings kommun.

Sedan krigets början har ukrainare sökt skydd i Sverige inom ramen för EU:s massflyktsdirektiv – och om de inte har påbörjat en anställning fått ersättning på cirka 60 kronor per dag från Migrationsverket.

Byter ersättningssystem

I juni förlängdes direktivet och därmed fick ukrainare som bott här i två år rätten att folkbokföra sig. De som gör det går då över till det vanliga socialförsäkringssystemet. Etableringsstöd ligger på runt 300 kronor per dag, vilket är en femfaldig ökning.

Kriget i Ukraina

– Om det blir glapp under övergången hjälper kommunen till med försörjningsstöd, säger Caroline Evenbom, verksamhetsutvecklare på Köpings kommun.

Rättigheter och skyldigheter

I Köpings kommun bor drygt trettio ukrainare som flytt kriget det senaste året. Att bli folkbokförd innebär bland annat att individen får betala sitt boende själv, har möjlighet att flytta inom landet, och skolplikt för barnen.

I klippet: Hör svaren på tre frågor om konsekvenserna av de nya reglerna för ukrainare i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet