Liudmyla i Kolsva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gränserna har blivit bredare i mitt liv”. Hör ukrainska Liudmyla berätta om hur möjligheterna att folkbokföra sig i Sverige öppnar nya möjligheter. Foto: SVT

Nu kan ukrainska Liudmyla folkbokföra sig i Kolsva – och skaffa bank-id

Publicerad

Ett beslut i Bryssel har gett ukrainare som vistats minst två år i Sverige rätten att folkbokföra sig – med allt vad rätten till utbildning och ett liv med bank-id innebär.

– Nu slipper jag suckar i kön bakom mig när det tagit tio minuter att hämta paket, säger Liudmyla Panasiuk i Kolsva.

Med inget slut på kriget i sikte förlängde EU massflyktsdirektivet tidigare i år – vilket gav ukrainare som vistats i Sverige i mer än två år rätten att folkbokföra sig.

– Innan var jag en halv människa, säger Liudmyla Panasiuk när hon minns alla hinder från att hämta paket utan bank-id till att få begränsad tillgång till Svenska för invandrare, som Köpings kommun finansierade med hjälp av EU-pengar.

Kriget i Ukraina

Inte alla har tagit chansen

Första veckan i augusti hade fyra av 35 ukrainare boende i Köpings kommun folkbokfört sig. Att det vid den tidpunkten var så få, en dryg månad efter beslutet i Bryssel, kan bero på att ukrainare tvekar.

– Det beror mycket på om de vill åka tillbaka eller stanna kvar, säger Liudmyla.

Med knappt någon familj i Ukraina och med en svensk partner i Köping tänker hon stanna kvar.

Har redan byggt ett liv

Utöver jobbet på ett demensboende fortsätter hon att måla. Konstverken är nu en blandning av solrosor – ukrainska nationalblomman – och svenska motiv: Barrskog och stenrös, faluröda stugor, en målning av tranor som hon kallat ”En sång för två”.

– Jag har varit här i två år men jag blir fortfarande förundrad av den svenska naturen, säger hon.

I klippet: Följ med till Liudmylas ateljé och hör om hur livet förändras med möjligheten att folkbokföras i Sverige.

Caroline Evenbom på Köpings kommun står på gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livet förenklas för de ukrainare som väljer att folkbokföra sig i Sverige. Hör Caroline Evenbom på Köpings kommun svara på tre frågor om de nya reglerna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet